Una setmana per a la història


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 3/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Han passat tantes coses des de lOnze de Setembre que és fa difícil recuperar un punt de serenor. En tot cas, és clar que, en aquesta setmana clau, l'aposta democràtica del parlament de Catalunya pel dret d'autodeterminació marcarà un abans i un després.

Catalunya podria exigir simplement una devolució de sobirania, basant-se en uns drets històrics, tal com fa Espanya sobre Gibraltar. Per contra, el nacionalisme català proposa una consulta que donarà opinió a tots els ciutadans espanyols empadronats a Catalunya sense preguntar on són nascuts. Això simplement és un exercici de democràcia difícilment criticable, excepte per persones que no creuen en la democràcia. Sobta, doncs, que socialistes espanyols i catalans, que han defensat històricament el socialisme democràtic i el drets individuals i col·lectius arreu del món a través de la Internacional Socialista, es posicionin contra la possibilitat de fer un referèndum d'autodeterminació. Veure la portaveu del PSC dient que ells només estarien a favor d'un referèndum si es convocava dins la legislació vigent, em va resultar patètic. 'Els ciutadans han de decidir i això vol dir referèndum o consulta democràtica, és a dir, legal'. Vaig sentir vergonya aliena, he de confessar. Vol dir la Sra. Rocío Martínez que desafiar un sistema 'legal' si és manifestament injust, no és democràtic? Si apliquéssim els seus raonaments, a Espanya encara seguirien vigents els Principios Generales del Movimiento. Franco va convocar molts referendums 'legals' i no per això eren molt democràtics. Els raonaments que presenta el PSC són d'una inconsistència extrema,i, ja ho deia Tarradellas, en política es pot fer tot menys el ridícul. En aquesta campanya electoral, el PSC haurà d'explicar moltes coses si vol seguir essent considerat un partit democràtic.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.