Més petit és més gran


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 18/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un dels arguments preferits dels espanyols per oposar-se a la independència de Catalunya és la de dir que on anem els catalans, dins un món globalitzat, fent el préssec amb 7 milions d'habitants i un idioma local. El problema és que Espanya, amb 40 milions d'habitants i un idioma poc parlat a Europa, tampoc no va gaire enlloc.

Es diu que els estats nació estan obsolets. Jo no ho crec pas. És un problema de grandària. 'Size matters', diuen els americans... i és ben cert. Trobar la grandària òptima dins la natura és un repte constant per qualsevol espècie. Per això els individus i els grups de qualsevol espècie animal han hagut d'anar variant de grandària al llarg de la evolució.

El que ha passat a Europa és que la grandària dels seus estats nació, que era òptima per competir entre ells fins el segle XIX, ha quedat obsoleta, quan altres estats nació: Rússia, els Estats Units, la Xina i l'Índia han entrat en el tauler de joc. La destrucció del poder Europeu va tenir lloc en la segona guerra mundial, i ara per ara som el límit oriental de l'imperi Americà. El repte per Europa, com s'està veient darrerament, és la substitució dels antics estats nació, per un poder federal central més fort, amb un idioma comú i una ciutadania compartida.

El que dificulta el progrés d'Europa no són les petites nacions: Dinamarca, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Croàcia o qualsevol altre. El que dificulta la construcció Europea són els antics imperis europeus (França, Espanya, Alemanya, Anglaterra) amb idiomes propis potents i l'absoluta incapacitat de superar el seu passat. Europa només podrà ser una potència mundial si canvia la seva estructura i es converteix en un estat nació, amb un idioma comú, i unes estructures polítiques que permetin una sobirania més forta de la unió en detriment dels estats actuals. Així doncs, per mi, Catalunya és part de la solució i Espanya part del problema.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.