Espanyolitzar o castellanitzar els nens


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 1/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En l'imaginari castellà, la Península Ibèrica, la Hispània dels romans o Al-Andalus dels àrabs és el seu territori natural d'expansió. Per això, Castella sempre ha aspirat a assimilar totes les altres nacions que l'habiten des que va néixer a l'Edat Mitjana. Qualsevol nació que habiti en aquesta península, siguin portuguesos, bascos o catalans, són una anomalia a extingir.

Castella va esdevenir la potència hegemònica d'Hispània, i va col·locar una dinastia, la dels Trastàmara, a governar Catalunya, quan va haver-hi oportunitat. Fins i tot Ferran el Catòlic aspirava a dominar la nació castellana i per això va consentir que només Castella es beneficiés de la descoberta d'Amèrica, prohibint a tots els súbdits no castellans d'establir-s'hi o comerciar-hi. Els castellans li varen pagar fent-lo tornar cap al regne d'Aragó quan va morir Isabel.

En tot cas, Castella és va apropiar de la marca Espanya, i quan ara parla d'espanyolitzar, vol dir simplement, castellanitzar. Han estat els castellans, que després varen controlar la resta de la Península amb excepcions, els qui han expulsat els catalans del concepte Espanya. És com si Anglaterra no acceptés la multinacionalitat del Regne Unit. Fins ara ningú ha pretès anomenar anglesos als escocesos. Diguem que només es pot ser espanyol des de la cultura castellana, des de fa molts segles.

Així que, ministre Wert, no toqui més els penjolls al personal amb les seves proclames castellanitzadores. Catalunya no és Castella, ni té cap interès en ser-ho com demostren enquestes i eleccions. Si vol seguir intentant castellanitzar Catalunya, doncs endavant. Molts d'altres, entre ells, alguns amb més força i més poder militar que vostè com el Comte Duc d'Olivares, Fèlip V, Primo de Ribera o Franco, o varen intentar i encara existim. També Lluís XIV i Napoleó ens varen voler fer francesos, i tampoc ho varen aconseguir. Una mica resistents a la colonització si que ho som! En fi, visca Catalunya lliure i més respecte per part de Castella vers la nostra nació.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.