Propaganda anticatalana de progressistes espanyols


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 8/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La declaració d'aquests grup d'intel·lectuals, professionals i artistes espanyols em provoca una certa alarma mental. Si aquest grup de persones representen el millor del món del coneixement i el saber a Espanya, ho tenen clar. Més enllà de l'estil de la redacció que té aquell to recarregat i pompós que tant agrada als castellans, diu algunes 'collonades' que realment són difícils d'empassar sense contestar.

De primer neguen l'espoli fiscal. Abans de negar això de manera unilateral i sense dades, potser haurien de demanar als governs espanyols que fessin públiques les balances fiscals i les maneres de calcular-les. Crec que a aquestes alçades negar el dèficit fiscal català és com negar que la terra és rodona. 'Ni Cataluña está sometida a un expolio por parte de España ni el común de los españoles alberga sentimiento alguno de menosprecio hacia ella'. Cagum l'os pedrer! Ara resulta que els catalans tenim un trastorn neurològic que ens provoca una distorsió en la interpretació dels números. Per altra part, potser consideren que tots els diaris i televisions espanyoles que ens insulten cada dia no formen part del 'común de los españoles'. Ningú no ho diria veien les audiències.

De segon neguen la interpretació del conflicte crònic dels catalans per veure els seus drets reconeguts. Reinterpretar la història de les successives confrontacions per les llibertats de Catalunya, com un problema de 'conflictes genèrics'. Seria tant com dir que l'holocaust jueu no era res personal contra els jueus, sinó una conseqüència normal de l'enfrontament entre potències pel domini d'Europa. Una mica de respecte pels milions de persones que han mort al llarg dels segles per defensar les llibertats de Catalunya i d'Espanya contra l'absolutisme i el totalitarisme. 'La afirmación de que España perpetró agresiones contra Cataluña es una desgraciada manipulación del pasado, que olvida deliberadamente cómo en los conflictos y guerras civiles en los que todo el país se vio envuelto, los catalanes, al igual que el resto de los españoles, se dividieron entre los diferentes bandos'.

El que més m'admira és quan diuen: 'En Cataluña existe un profundo sentimiento nacional, del que el resto de los españoles es plenamente consciente. De ahí que sostengan con firmeza que haya de ser reconocido e integrado de nuevo en el seno de instituciones compartidas'. Vostès em perdonaran, però no recordo cap manifest similar al que signen ara, quan el Constitucional va dir que Catalunya no és una nació, i de pas és va passar per l'engonal tot un munt de lleis que pretenien defensar-nos de la constant violació de les competències per part de l'Estat. Vostès varen ser còmplices de la persecució i mutilació implacable de l'Estat Espanyol contra un Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya i les Corts espanyoles i referendada en referèndum. Ara no es queixin de les conseqüències que han provocat en la societat catalana. I sobretot, deixen d'acusar el Sr. Mas d'incitar la riuada. La riuada baixa i el Sr. Mas, mira de flotar i no enfonsar-se en la riuada.

En fi. Aquesta història prèvia és el que resta qualsevol credibilitat a la seva acció i el situa a nivell de la propaganda barroera anticatalana que corre per les Espanyes.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.