L'Espanya del patriotisme imperialista


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 29/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cada poble té la seva història. I aquesta és el fruit de la personalitat de la seva gent, i de circumstàncies casuals. El fet, però, és que al final hi ha una mentalitat col·lectiva, una manera de veure les coses.

La Segona Guerra Mundial, i la caiguda del nazisme a Europa van significar a l'hora, la caiguda de l'imperialisme i el colonialisme Europeu. Va ser del tot evident que els nous poders ja no eren Europeus d'occident, sinó que el poder s'havia desplaçat cap a la Unió Soviètica el els Estats Units. El paper fonamental en la doctrina de la descolonització que van jugar els Estats Units va assentar unes bases democràtiques a Europa. Però, ai las!, mentre tot això passava, els Estats Units i el Regne Unit es van estimar més que a Espanya regnés un general que els assegurés que Espanya no caigués en la influència del comunisme soviètic en plena Guerra Freda.

Així doncs, la ideologia nazi, a Espanya anomenada falangisme o feixisme, va seguir impregnant la mentalitat col·lectiva. Espanya mai ha denunciat el seu passat feixista. valguin com petits exemples la negativa del PP a investigar les fosses comunes i les matances de la Guerra Civil, o de condemnar el cop d'Estat Feixista que va provocar la Guerra Civil, o el manteniment del Valle de los Caídos . És en aquest context que la distància entre Catalunya i Espanya és insalvable. Quan Catalunya demana un referèndum d'autodeterminació, que òbviament és una eina totalment democràtica, l'Estat respon amb tics nazis de pura intoxicació i propaganda, amb uns mitjans de comunicació al servei de la mentalitat imperialista. No hi ha punt de trobada possible, perquè l'argumentari espanyol no és argumentari, és propaganda i per això no hi ha discussió possible, sinó crit i esgarip. Potser els catalans aconseguirem aquesta vegada expulsar el nazisme de la mentalitat col·lectiva d'Espanya de manera definitiva. Seria un bon efecte secundari de la independència de Catalunya, i em produiria molta satisfacció pels meus bons amics demòcrates espanyols.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.