El naixement dels Estats Units


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 26/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Remenant per la meva llibreria habitual he trobat la tercera edició que s'ha fet aquest any del llibre d'Isaac Asimov 'The Birth of the United States 1763-1816' amb una traducció al castellà revisada de Néstor Mínguez (Alianza bolsillo). Llegint els primers capítols, que intenten explicar com neix i es consolida la idea de la independència en vers Gran Bretanya. No es pot menys que veure-hi una llarga llista de paral·lelismes en la situació política espanyola actual.

D'una banda un imperi orgullós i arrogant, un rei prepotent, un estat britànic arruïnat per les despeses de la guerra contra França. A l'altra banda, una humiliació mantinguda contra les colònies americanes, a les que se'ls imposen impostos unilateralment que son administrats pel govern britànic sense opció a les assemblees americanes a prendre cap decisió. El rei Jordi III i els Parlament Britànic només tenen una resposta davant els conflictes d'interessos amb els americans: la imposició de les lleis britàniques i l'enviament de militars a les colònies americanes, que s'allotgen en domicilis particulars per pressionar encara més la població americana. El resultat el sabem tots, la guerra de la independència i la pèrdua de les colònies americanes.

Com diu Asimov, 'considerant-ho ara, veiem que els britànics podien haver manegat la situació molt millor. Si haguessin permès als americans que s'autogovernessin en certa mesura' (...) 'a les circumstàncies que varen contribuir a la incapacitat britànica per entendre la situació, s'hi va afegir la pujada al tron d'un rei que no va estar a l'alçada dels temps'. A Catalunya sorprèn la incapacitat espanyola per fer la lectura correcta de la situació de conflicte entre Catalunya i Espanya, que porta a la independència de Catalunya de manera irreversible. Els espanyols tenen un bloqueig mental, potser causat per la infiltració de 'aznarisme i del pensament neo-falangista en tots els àmbits de la política, premsa i la comunicació espanyols. Aquest bloqueig mental els impedeix analitzar amb claredat el que passa, i els col·loca en la prepotència cega, igual que els va passar als anglesos, que no van ser capaços d'entendre què passava, i varen tractar als súbdits americans, com un subjecte passiu d'unes colònies, en lloc de considerar-los ciutadans de ple dret. Així s'escriuran els llibres d'història d'ací uns anys quan s'expliqui el camí a la independència: considerant-ho ara, veiem que els espanyols podrien haver manegat la situació molt millor...

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.