L'ou o la gallina?


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 18/feb/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest és encara avui un dels grans dilemes de la humanitat: 'Què va ser primer: l'ou o la gallina?', fins a l'extrem que aquesta expressió plena d'ambigüitat va conduir a un cercle viciós a filòsofs antics i a qüestionar el com es va originar la vida i l'univers. Avui dilluns el Ple municipal de Sant Cugat aprovarà la 'Declaració de sobirania i el dret de decidir del poble de Catalunya' amb els vots de CiU, ICV (i esperem que també amb el suport de tots els terços dels regidors de la CUP). Us preguntareu que té a veure una cosa amb l'altra, doncs bé, és ben senzill, avui al Ple debatrà al voltant d'un dilema similar: 'Què és primer: la voluntat popular o la legalitat vigent?'. Amb una diferència, que en aquest cas la resposta a la pregunta marcarà una línia entre demòcrates i no demòcrates.

Aquest vespre veurem tot tipus de retrets. Alguns ens diran que el dret a decidir xoca amb el marc legal vigent a l'Estat, o sigui, amb la Constitució. Segurament tenen raó. Però posats a triar millor confrontar amb el marc legal que no pas amb la indiferència del poble català. Els governs i els parlaments es trien, i les lleis es poden canviar. El poble, la gent, les persones, no es trien; hi són. Un marc legal és absolutament necessari per reconèixer i exercir drets, per fer complir deures, per ordenar la convivència i el funcionament d'una democràcia. Atenció, però, en no confondre la prelació: són les lleis les que estan al servei de la democràcia, i no la democràcia al servei de les lleis. El marc legal s'ha d'anar adequant a l'expressió democràtica de cada moment. Cap país o cap Estat amb autèntica maduresa democràtica discutiria això. Alguns tramposos ens diran que en tot cas el que hem de fer es portar al Congrés una proposta de modificació de la Constitució, una reforma d'aquest marc comú de convivència. És tramposa per dos motius, en primer lloc perquè saben que cap majoria catalana pot modificar l'estatus quo espanyol i en segon lloc és doblement tramposa perquè ens estan demanant que plantegem al conjunt d'Espanya modificar aquest marc comú de convivència quan abans ens haurien de preguntar als Catalans si volem continuar tenint un marc comú de convivència amb Espanya. La constitució no pot ser la presó de la democràcia. I no ho serà. Perquè com diu el President Mas tothom té dret a decidir el seu futur individual i col·lectiu de forma democràtica i pacífica, i Catalunya no en serà una excepció. Cap llei ni Constitució ho podrà aturar.

JORDI PUIGNERÓ I FERRER és tinent d'alcalde i membre de les executiva local i comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.