Justícia o venjança?


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 4/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui tothom reclama justícia, arran dels nombrosos càrrecs de corrupció destapats (insisteixo en 'destapats' perquè tothom qui tingués ulls a la cara ja sabia que Matas, Camps, Barberà, Aznar, Zaplana, Gonzalez, Bono i tants d'altres havien augmentat el seu patrimoni mentre treballaven de polítics reben un sou limitat). Com tothom sap també que els partits no és financen de l'aire del cel. El que busca el poble són culpables per revenjar-se de les seves misèries, ara que la crisi ens ha ficat al pou.

Com deia Woody Allen, el món es divideix entre els desgraciats i els miserables. De vegades els miserables clamen venjança contra els desgraciats. No ens enganyem: el paradís no existeix. Dit això, el sentiment que quan algú se salta la norma cal castigar-lo, existeix ja entre els primats més propers a nosaltres, els ximpanzés. Per tant, nosaltres, primats humans, només apliquem un instint propi del gènere dels primats, amb una mica més de sofisticació. No santifiquem el concepte de la justícia, que com deia Epicur no és més que un acord entre homes per no agredir-se ni ser agredits. En aquest sentit sempre ajuda recórrer al gran mestre, Josep Pla, que practica una saviesa i una profunditat molt més eficaç i meritòria que la de la majoria de filòsofs i intel·lectuals que jo he llegit. Diu Pla en el 'Quadern Gris', per boca del seu amic Gori en una tertúlia que situa a Palafrugell a començament del segle XX: 'La justícia, aplicada rigorosament, aplicada com si fos un reactiu químic, pot fer grans estralls i una enorme quantitat de víctimes. En un món que essencialment és injust, la justícia teòrica, absoluta, és un enorme revulsiu. La justícia s'ha de prendre amb calma i s'ha d'aplicar a petites dosis...' i continua de manera premonitòria referint-se a les noticies de la revolució russa: 'Els russos estan ara implantant la justícia al seu país. Patiran moltíssim. Ho passaran molt malament. Es veuran obligats a crear un Estat merament policíac, fred sinistre. Passaran molta gana i molta set, hauran d'ampliar totes les seves presons, hauràn de dibolir tot allò que fa agradable la vida. I així i tot, no implantaran cap forma de justícia...' Difícilment es poden pronunciar paraules més sàvies i premonitòries. Així que, fonamentalment, em declaro contrari a tota mena de sacralització, ni que sigui de la justícia. Encara menys de la Constitució Espanyola, 'of course'!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.