Cal un procés de reforma de les administracions


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 7/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Gairebé sempre, quan llegeixo un proposta de reforma, no puc més que pensar que s'està improvisant. Intentaré fer una reflexió en unes petites pinzellades.

A Catalunya tenim quatre nivells diferents d'administracions:

- 946 Ajuntaments

- 41 Comarques
- 4 Diputacions

- La Generalitat

A la Generalitat i als Ajuntaments els ciutadans emeten el seu vot directe per assolir la seva composició; els Consells Comarcals i les Diputacions es configuren políticament amb representants municipals. L'any 1987 apareix a Catalunya la llei de Consells Comarcals, modificada a l'any 2003 sense competències clares ni dotació pressupostària. Aquest organisme administratiu no està clar si es complementari o si sobreposa les competències de les Diputacions. En realitat, l'excusa de la necessitat de la seva creació 'és l'instrument de superació del minifundisme municipal'. Es obvi que a la comarca del Ripollès podria servir aquesta definició, però al Barcelonès o al Vallés Occidental?

El que sí és cert és que tots els Consells disposen d'unes seus àmplies, però que el seu control és més aviat opac. La Diputació de Barcelona té un pressupost consolidat a l'any 2013 de 741.826.927 euros, amb un augment del 17% respecte a l'any passat. El 90% dels seus ingressos provenen directament de l'estat central:

- Participació Apostes de l'Estat (INAP) - 76'95%

- IRPF - 12%

- IVA - 11'03%

Tenim, a més, 'aparcades' o oblidades lleis que han estat debatudes abastament al Parlament: la Llei d'Organització Territorial, Llei de Vegueries, Llei electoral... I els Ajuntaments són el germà pobre de les administracions? És l'administració més propera al ciutadà, el seu control és el més fàcil i transparent, tant per part dels grups de l'oposició com la ciutadania en general, que pot tenir molts mitjans de control.

Per què hi ha, doncs, des del govern central, fins i tot de la Generalitat, aquesta tossuderia a menysprear els representants municipals, fent veure que són descontrolats i malgastadors? Fent propostes de reducció dels representants del poble, negant la dedicació dels seus polítics, és per aquesta implicació directa amb la ciutadania? O serà per què el seu control pot ser absolutament transparent?

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.