I ara què fem amb l'aigua?


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 4/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta és la pregunta que ens ve al cap després de saber que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat els recursos del Govern de la Generalitat i d'Acciona contra la suspensió de l'adjudicació d'Aigües del Ter- Llobregat (ATLL) a aquesta empresa. Així doncs, no només s'han venut l'aigua per 50 anys sinó que, a sobre, ho han fet malament.

La cosa té la seva gràcia si pensem que aquesta privatització, que és la més gran que s'ha fet a Catalunya, porta camí de convertir-se en un vertader serial. Recordem que el procés de concessió el va fer el Govern de la Generalitat a principis del mes de novembre del 2012, pocs dies abans de concloure la legislatura més curta de la història. Sembla que hi havia pressa i no es podia esperar a que fos el nou govern qui decidís el tema. Dos mesos més tard, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), creat per la mateixa Generalitat per "vigilar" les adjudicacions, accepta el recurs d'Agbar, l'empresa competidora i perdedora del concurs. És a dir, que la Generalitat s'havia demandat a sí mateixa i hores d'ara, i sense entrar en detalls jurídics, ens trobem que no sabem qui gestiona l'aigua que beuen 4,5 milions de catalans i catalanes.

A part del embolic en què ens han ficat, no es pot descartar el cost econòmic que aquest disbarat pot representar, doncs l'empresa guanyadora ja ha anunciat que si perd l'adjudicació demanarà danys i perjudicis. Només ens faltaria això!

Des d'un primer moment hem estat en contra de la privatització d'un bé declarat per les Nacions Unides com un dret fonamental per les persones i no volem que es converteixi en una mercaderia i en un negoci. No cal dir que la seva privatització suposa la pèrdua del control d'una estructura estratègica per Catalunya i posa en mans privades un important patrimoni públic que ha estat pagat per totes les persones que en consumim i per moltes administracions locals. I això sense oblidar el que suposarà d'encariment de les tarifes perquè és obvi que una empresa, sigui la que sigui, el que vol és fer negoci .

Després de la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro de l'any 1992, les Nacions Unides van declarar el 22 de març Dia Mundial de l'Aigua, perquè no ens oblidem de la seva importància ni del que significa poder-ne disposar. A nivell europeu s'està tramitant una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que ja ha recollit un milió de signatures, per demanar al Parlament Europeu que declari l'aigua com un bé públic i n'eviti la seva comercialització i especulació. És una mica decebedor veure que en un bé tan essencial i vital com aquest a casa nostra anem en sentit contrari.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.