Monarquia espanyola o república catalana?


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 29/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En els darrers anys de la dictadura franquista, tots els poders fàctics sabien que el règim estava acabat, i que caldria reformar el model d'estat per tal que no hi hagués una ruptura, i els poders fàctics seguissin on eren. Això es va aconseguir gràcies a la cintura del rei Joan Carles, obligat probablement pels EUA i la OTAN, que no volien una zona d'inestabilitat al sud d'Europa en plena Guerra Freda.

Ara bé, la situació hores d'ara és diferent perquè, per alguna raó que no comprenc, els poders fàctics no han entès que l'actual model de l'Estat espanyol està en demolició. Per això, no hi ha cap oferta de reforma seriosa, i sense un canvi de fons en el model d'estat, la disjuntiva a Catalunya s'ha transformat en un blanc o negre: monarquia espanyola versus república catalana. Tothom està reaccionant tard i malament tant a Espanya com a Catalunya.

A Espanya, per entendre'ns, tenen un Arias Navarro i necessitarien un Suárez. I a Catalunya, tots els partits, excepte Esquerra Republicana i els Ciudadanos, practiquen, per entendre'ns, el godoisme (tant CiU, com PSC, com Iniciativa i les CUP). És a dir, aquest 'si és no és', 'vivo sin vivir en mi' que representa el grup Godó, amb personatges tan intel·lectualment potents com el Sr. Cuní o José Antic. El mantra que repeteixen és 'cal entendre's amb Espanya, perquè tard o d'hora ens entendran i ens deixaran ser lliures'. Així, mentrestant, els poders fàctics catalans poden seguir vivint de la rifeta. Doncs, senyors, està molt be lluitar pel dret a decidir, però si un és un partit polític, ha de definir-se en el primer tema fonamental que és el model d'Estat: Monarquia espanyola, o república catalana. Quin sentit té voler decidir si no saps que vols! Navarro, Herrera, Duran, toca mullar-se! Ara diré una obvietat: per demanar decidir has de saber què vols!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.