I la data de la consulta?


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 7/mai/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa quatre mesos, en aquesta mateixa tribuna, vaig posar en dubte l'oportunitat de complicar-se la vida amb la declaració de sobirania aprovada al Parlament. Ara tinc el mateix sentiment d'escepticisme amb la cimera pel pacte nacional sobre el dret a decidir.

ESCOLTA-HO

Deia al gener que la declaració -i sospito que la cimera d'ahir- havia de servir més per maximitzar els matisos entre partits i donar via lliure a les tàctiques partidistes que no pas per harmonitzar estratègies. I ara afegeixo que el risc és que la ciutadania es despengi del procés institucional, cansada de la multiplicació interminable de passes intermitges i procediments que no porten enlloc. O, millor dit, que només condueixen a les portes del Tribunal Constitucional, i allà ja sabem el pa que s'hi dóna.

Insisteixo: el poble català va parlar al carrer el passat Onze de Setembre, i el seu clam es va traduir en una àmplia majoria parlamentària que aposta pel dret a decidir. Cal, doncs, convocar la consulta en les condicions que siguin possibles i resoldre, en un sentit o altre, el futur estatus polític de Catalunya en funció de la voluntat majoritària expressada a les urnes. És necessari tornar-ho a posar per escrit? Quantes vegades més? Qui és el destinatari de tants pronunciaments? Se'm fa inintel·ligible, francament. El que cal és fixar una data i un procediment.

Diuen que la cimera d'ahir persegueix implicar el PSC en el procés per fer-lo més sòlid. Aquest és l'objectiu veritable? Que els socialistes signin el pacte nacional pel dret a decidir? O forçar-los a quedar-se fora i que el partit es trenqui del tot, amb l'ajuda de Carme Chacón i Celestino Corbacho? Més tacticisme partidista.

Si el PSC arriba tard o no sap llegir la voluntat transversal de la majoria dels catalans -que donen suport al dret a decidir i a la consulta-, és cosa seva. Però el procés ha de començar a agafar velocitat de creuer i entrar en una fase conclusiva si no es vol que la gent -malpensada com és- conclogui que hi ha gent interessada en dilatar-lo 'in eternum'. O en guanyar temps fins que Montoro obri la mà i recollim les engrunes.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.