Size matters!


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 3/jun/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La importància de la grandària de les coses és una evidència i, probablement, el senyor Rajoy, profund coneixedor de la biologia, la evolució i la història, ha volgut clarificar, que aquesta variable també és important en la sobirania dels estats.

Segons Rajoy, els països petits a Europa no compten i, per això, els catalans, que tampoc comptem dins Espanya, hem de voler seguir estant dins l'Estat espanyol. Impecable argument, si no fos que converteix de facto als ciutadans de països petits en europeus de segona categoria. No sé si aquestes afirmacions seran molt ben rebudes a Bèlgica, Holanda, Txèquia o Àustria. Això de dividir els ciutadans d'Europa en dues categories és una aportació molt interessant del Sr. Rajoy a la construcció europea que probablement la història li reconeixerà.

Jo penso que Europa, si s'ha de construir, no serà mai sobre la imposició dels estats grans, sinó com una estructura federal on tots els ciutadans comparteixin drets i deures o bé després d'una unificació militar com varen somiar Carlemany, Napoleó, Hitler i Stalin.

Hi ha moltes dades que demostren que els països petits tenen una renda per càpita més alta. En general, els grans estats i els imperis utilitzen la seva força militar per robar als mes febles allò que han aconseguit crear o per explotar-los, tal com ha fet l'Estat espanyol amb els catalans. En fi, la biologia demostra que l'evolució es basa en aïllament i creativitat. L'evolució i les noves idees només prosperen en la biodiversitat. És a dir, qualsevol nova aportació evolutiva té lloc en àmbits protegits i especials. Després, aquesta nova aportació s'expandeix a la resta del planeta. Així funciona l'evolució. Per tant, aplicant aquest concepte a la política, vol dir que si no hi ha diversitat i llibertat no hi poden haver noves idees.

El concepte aplica des de les empreses, a les escoles, i als estats. Sr. Rajoy, a més d'estudiar idiomes, també li convindria estudiar biologia i història. Que curiós que tots aquests personatges fills del franquisme, que varen estudiar en una escola Wertiana de tan bona qualitat, siguin tan ignorants! I mira que varen estudiar Religió, Formación del Espíritu Nazional, i varen fer revàlides, oposicions i collonades diverses durant la seva etapa escolar i universitària!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.