Taxa Robin Hood sobre les transaccions financeres


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 12/jun/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'any 2010 Intermón Oxfam va llançar a Espanya la campanya 'Que no paguin els de sempre'. Sota aquest nom, la nostra organització se sumava a una proposta molt simple però molt efectiva: aplicant una petita taxa a les transaccions financeres es podrien recaptar uns fons destinats a reduir les desigualtats socials en l'àmbit nacional i internacional, a combatre la pobresa i a lluitar contra els efectes de canvi climàtic. Com defensàvem que els més rics paguessin més imposats i que aquests diners fossin destinats a les persones que més ho necessiten, es va denominar a aquest impost 'TAXA ROBIN HOOD'.

Tota aquesta pressió internacional i la causada per la pròpia crisi van fer que el Parlament Europeu aprovés, al maig de 2012, l'obertura d'un procés cap a l'aplicació de la Taxa.

Al no haver-hi un consens europeu en els 27 estats per a l'aplicació de l'impost, només 11 països van decidir signar el Mecanisme de Cooperació Reforçada per aplicar conjuntament la Taxa. La proposta va ser acceptada per la Comissió Europea amb suport de 23 països i l'abstenció de quatre: Regne Unit i Luxemburg entre ells. La Taxa Robin Hood es convertia així en una realitat a Europa.

Ja hem aconseguit el primer gran assoliment, Espanya és un dels onze països de la Unió Europea que ha aprovat la Taxa a les Transaccions Financeres (TTF). Ara, a Intermón Oxfam rellancem aquesta campanya per assegurar-nos que aquest important assoliment no es desvirtuï. Hem d' exigir al Govern espanyol que implanti aquesta taxa al gener de 2014 i destini íntegrament aquests fons, estimats en 5.000 milions d'euros, a la lluita contra la pobresa i la desigualtat al nostre país i en la resta del món. El nostre focus és la destinació dels fons, perquè aquesta sigui una veritable 'Taxa Robin Hood'.

La proposta d'assignació dels ingressos que la taxa generi està basada en una premissa: es tracta de recursos addicionals al pressupost i han de donar resposta a situacions de pobresa i a necessitats addicionals i no cobertes. No han de destinar-se a polítiques públiques que satisfan drets universals, com són la salut o l'educació pública, el finançament de la qual no admet retallades i ha de sortir enterament dels Pressupostos Generals de l'Estat.

El model de taxa proposat actualment està basat en la proposta de la Comissió Europea adoptada pels 11 països que van signar el Mecanisme de Cooperació Reforçada i consisteix en l'aplicació d'un tipus mínim del 0,1% sobre accions i bons i un 0,01% sobre derivats.


És molt difícil fer compatibles la política i la moral.
Sir Francis Bacon (1561-1626. Filòsof i estadista britànic)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.