A la recerca de culpables!


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 15/ago/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Nit de cap d'any. Grup d'amics al voltant de la taula ben parada. Cava per tothom, i companyia agradable. Nivell de soroll proporcional al consum de cava. El millor lloc per engegar una discussió sobre qui governa el món.

El meu contrincant economista de formació marxista, opina que els grans poders financers han dissenyat polítiques estranguladores per enriquir-se i aquesta és la causa de la crisi econòmica actual. Davant de tot hi ha una explicació moral. Una mala conducta moral que condueix als humans al desastre. Jo li dic que això és una visió pre-Darwiniana, en la qual simplement substituïm 'Déu', pels 'Grans poders financers'. D'aquesta manera, hi ha algú que ho controla tot, i que decideix sobre la evolució de la espècie. Malgrat que Darwin ja va enunciar la teoria de la evolució l'any 1859 en publicar el seu llibre 'The origin of species', aquest coneixement no es aplicat en les anàlisi polítiques, que segueixen aplicant els mateixos conceptes ètics i morals dels homes primitius. Hi ha bons i dolents, si eliminem els dolents, el món funcionarà com un rellotge. Es curiós que més de 150 anys després de Darwin, el nostre cervell segueix ancorat en aquesta mena de conceptes. Deu ser perquè estem parits així! Jo li posava l'exemple d'una manada d'elefants. Els polítics són els qui de manera democràtica o dictatorial dirigeixen la societat. Igual que l'elefant més expert guia el ramat a la recerca d'aigua. Però l'elefant més savi, no te poder per fer que plogui.

Igualment, les grans variables que governen la economia i la evolució de la espècie: creixement demogràfic, recursos, etc, no són controlats racionalment per un grup d'homes. Son influïts per múltiples variables, entre les quals, el comportament dels homes. Ara resulta que la culpa de tot la tenen els banquers alemanys, que es varen reunir amb la Sra Merkel per putejar els pobres. Jo crec que el món és més complex que tot això, i l'home, li agradi o no, no és el centre de la creació. Això ja ho va deixar clar Darwin!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau


Columna publicada originalment el 3 de gener de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.