Els bons i els dolents


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 23/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Em deia una amiga espanyola, no entenc per què voleu marxar, però jo no vull estar del costat dels dolents. En aquests moments, la causa de la independència de Catalunya és la causa de la democràcia i de la llibertat, i la causa del govern espanyol i dels poders fàctics de l'Estat es la de la repressió, i és molt difícil, que una causa percebuda com a repressiva i esclavitzant s'esdevingui guanyadora en l'actual context internacional.

La manca de visió de la realitat dels poders espanyols és tan aclaparadora que fa basarda i només s'explica per la deriva ultraconservadora de la dreta espanyola i el seguidisme inoperant de la esquerra, que ha estat incapaç d'articular un discurs alternatiu. Així doncs, arribats a aquest punt del camí, l'única opció realista d'aturar la independència de Catalunya, seria una oferta de regeneració democràtica d'Espanya, que pogués entabanar novament els catalans, com ja va passar amb la Transició, on els poders espanyols varen entendre que calia canviar-ho tot en superfície, per tal que tots els que havien crescut econòmica i políticament sota el franquisme, no perdessin el poder. Però jo sincerament no veig que el PP i el PSOE puguin pactar una reforma constitucional profunda, amb un reconeixement explícit de la nació catalana, de la seva llengua, i una independència financera equivalent al concert basc, a més d'un blindatge de competències. Per tant, tancada aquesta via, no hi ha al meu entendre acord possible, i la independència s'esdevindrà inevitable, encara que suspenguin la autonomia, empresonin els líders polítics i declarin l'estat d'excepció, cosa que Deu no vulgui, però que no es pot excloure, vistes les declaracions del govern, amenaçant dia si, dia també en fer complir la Constitució (versió Tribunal Constitucional) amb totes les seves conseqüències. Hi ha qui es fixa en les declaracions folklòriques d'un avi falangista com Utrera Molina, però qui amenaça no són els exmilitars i exministres franquistes, és el govern actual, si un sap llegir les declaracions.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.