L'última oportunitat


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 5/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La carta del President espanyol Mariano Rajoy contestant la que li va remetre el President català Artur Mas, encara porta cua. No tant pel contingut de la mateixa, tothom ja s'esperava la negativa, sinó per l'ús reiteratiu que el President d'Espanya feia de la paraula diàleg.

Probablement la paraula diàleg, és d'aquells mots que tenen només connotacions positives, que qui la utilitza, sempre i quan la practiqui, demostra ser una persona oberta, amatent, empàtica i respectuosa amb el pensament i opinió dels altres.
Les grans decisions de la vida d'una persona, i també d'un poble de forma col·lectiva, requereixen de grans dosis de diàleg, per tal de garantir el màxim possible que tothom hi pugui dir la seva i ningú es quedi pel camí. Si una cosa li hem de reconèixer al poble català, en els seus intents de preservar i defensar la seva identitat nacional, econòmica i social, són les mostres reiterades d'intents de diàleg amb l'Estat espanyol.
Aquesta voluntat inequívoca de diàleg l'hem expressat explícitament davant de les Corts Espanyoles, a través de les forces polítiques catalanes (ERC, CiU i ICV) amb el suport molts cops de les basques, en reiterades ocasions. Els hem demanat permetre referèndums d'autodeterminació, que respectin una convocatòria de consulta o referèndum, el dret a l'autodeterminació, iniciar un diàleg amb la Generalitat de Catalunya per fer possible un referèndum, negociar amb els partits polítics catalans la celebració d'un referèndum.... “13 vegades s'ha ofert diàleg i 13 vegades han dit NO”. Totes aquestes demandes de diàleg eren múltiples maneres legals per fer la consulta. Totes respectaven aquest marc constitucional que l'Estat espanyol utilitza com a excusa per impedir que el poble català s'expressi lliurement.
La setmana vinent al Congrés es debatrà la proposició no de Llei sobre l'autodeterminació, a proposta d'ERC, Amaiur i el BNG. Així mateix, ben aviat, el Parlament de Catalunya presentarà davant de les Corts espanyoles la sol·licitud al Govern de l'Estat per celebrar un referèndum l'any 2014, d'acord amb el marc legal definit pel Consell Assessor de la Transició Nacional, després que s'aprovés una proposta de resolució per part de CiU, ERC, ICV i la CUP.
Aquesta serà l'última oportunitat que el poble de Catalunya li ofereix a l'Estat espanyol. La sabrà aprofitar?

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.