La majoria segrestada


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 14/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La manifestació més multitudinària de l'unionisme espanyol a Catalunya va arreplegar, aquest 12-O, 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i 105.000, segons la Delegación del Gobierno de la senyora Llanos de Luna. Com pot ser que dues institucions oficials donin xifres tant dispars? Com a enginyer m'indigna aquesta falta de rigor i/o politiqueig malintencionat de curta volada sobre qüestions que es poden mesurar objectivament.

Doncs bé, resoldre aquesta qüestió és el que em vaig proposar ahir diumenge a la tarda. Per fer-ho vaig recórrer a un estudi urbanístic fet per la UPC que es pot consultar a internet (http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/2099.1/8828/7/06_Analisi_placa.pdf ) i que certifica que la plaça de Catalunya té en la seva part central no viària 21.100m2 que es desglossen en 3.150m2 a la zona central de la 'rosa dels vents', 11.600m2 de zones de pas i 6.350m2 de zones no accessibles (verd i aigua).

Després d'analitzar fotos diverses sobre la manifestació d'aquest 12 d'octubre és un fet objectiu dir que els convocants van omplir la part central de la rosa dels vents (tot i que no tota ja que hauríem de treure els metres quadrats de la tarima i serveis diversos) i també van omplir part de les zones de pas, però no al 100%. Atès que no es va haver de tallar el trànsit, hem de concloure que en el moment més àlgid la concentració es va desenvolupar estrictament en la part central de la plaça. Per tant estaríem parlant que el nombre de metres quadrats ocupats per manifestants va ser d'uns 3.000+10.000=13.000m2. La següent pregunta que ens hauríem de fer és: i quants manifestants caben en un metre quadrat ? Segons diversos estudis '...cuando la zona cuadriculada es muy densa se estima un máximo de 4 personas por metro cuadrado (tapón de cabecera, concentraciones en espacios pequeños, paradas del cortejo). En otras zonas se cuentan de 1 a 2 personas por metro cuadrado. Cuando los manifestantes están caminando suele medirse a 1 por m2'.

Per tant en el supòsit més optimista, des del punt de vista dels organitzadors, o sigui amb una plaça de Catalunya plena de gom a gom hi hauria (13.000m2 x 4 persones/m2 = 52.000 persones), exactament la meitat de la xifra que va dir la senyora Llanos de Luna.

Si som una mica més precisos, i analitzem les fotos, conclourem que la zona més densa, la de la rosa dels vents, hi havia (3.000m2 x 4 persones/m2 =) 12.000 persones i a la resta menys densa 10.000m2 x 2 persones/m2 = 20.000 persones. Això faria un total d'unes 32.000 persones amb un marge d'error +-10%.

És evident, doncs, que la Guàrdia Urbana de Barcelona va fer una excel·lent feina professional de valoració de la manifestació unionista, mentre que la Delegacion del Gobierno va fer una valoració política totalment interessada. Tinguem-ho present.

Però si una conclusió política podem treure d'aquest 12 d'octubre, dia de la 'Raza Española', és que a Catalunya hi ha 32.000 persones que no volen deixar votar a la resta. No hi ha per tant una majoria unionista silenciosa. Hi ha una majoria sobiranista segrestada.

JORDI PUIGNERÓ és tinent d'alcalde i membre de l'executiva de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.