Trenta mil persones reclamen que no es pugui votar


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 14/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest seria el titular de la noticia que resumiria la manifestació convocada pels partits unionistes parlamentaris del Principat. Tot plegat, vist des d'un angle democràtic, tot el fenomen té un caire una mica grotesc. Diríem que, d'entrada, aquesta actitud en persones que es veuen a si mateixes com demòcrates convençuts costa d'entendre. Segurament hi ha part d'aquest moviment que neix del feixisme disfressat, però és minoria. En tot cas, d'on neix el sentiment de negació del dret a decidir en el cap d'aquestes persones?

De vegades en ciència, per explicar fenòmens complexos cal cercar en models simples. En general, la biologia més que l'ètica explica els comportaments humans. Per això, en el nostre cap de primats territorials, ens organitzem en grups altrament dit nacions, i com els ximpanzés. Quan un grup de ximpanzés expandeix el seu territori elimina físicament part de l'altre grup i incorpora els supervivents. Per tant, en el nostre 'jo ximpanzé' no pot acceptar que dos 'grups' o nacions, ocupin el mateix territori; i tampoc acceptem retornar el territori conquerit als vençuts. Per això una nació sense estat és en general una nació en extinció o marginal.

Si l'Estat espanyol aconseguís aplicar el dret d'autodeterminació en el nostre cas, hauríem fet tots plegats un salt evolutiu en la història dels primats sobre la terra. Però els salts evolutius no passen cada dia. Per això, els qui es varen reunir ahir a plaça Catalunya, que senten formar part del grup guanyador, no entenen que es pugui preguntar als vençuts si s'estimen més recuperar l'estat propi o renunciar-hi. Aquesta suposada doble pertinença (nació catalana-nació espanyola) és un invent en el seu cap, perquè en els fons del seu cor desitgen 'espanyolitzar els catalans' com deia Wert. La assimilació de la nació catalana dins la nació espanyola. En fi, si la qüestió estés governada per la racionalitat i no per les vísceres, tot seria més fàcil. Però com que la víscera mana, tenim els trens radials, aeroports buits, AVE de Madrid a Extremadura, però no corredor mediterrani, etc. Que els espanyols poguessin ser protagonistes d'un salt evolutiu en la història de la humanitat és probablement una esperança excessiva.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.