Ajuntaments sota sospita


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 24/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La crisi econòmica està servint per justificar reformes, que un altre moment haurien estat molt discutides, com és la retallada i privatització de serveis públics, la pèrdua de drets laborals i també la debilitació de les institucions democràtiques. Una de les institucions més amenaçades és precisament la més propera a la ciutadania: els ajuntaments.

Sobre els ajuntaments hi ha dues espases de Democles: el projecte de llei de "racionalització i sostenibilitat de l'administració local" (del Govern de l'Estat) i el de "governs locals" (del Govern de la Generalitat. Aquestes dues reformes són un atac a la capacitat dels ajuntaments d'influir i actuar en benefici dels ciutadans i les ciutadanes.


Aquestes dues lleis volen convertir els governs locals en administracions buides i sotmeses a les administracions supramunicipals. Els ajuntaments han estat les administracions més capaces d'afrontar els grans reptes que hem tingut com a societat: els fenòmens migratoris, la dependència, l'envelliment de la població, el desenvolupament sostenible o el canvi climàtic. I ara seran el primer dic de contenció contra la crisi i el principal espai de resistència, de dignitat, de defensa dels drets de la ciutadania i els principals espais generadors d'alternatives socials i econòmiques. I tot això s'ha fet i es fa tot i ser la institució més feble i amb menys recursos. Els nostres ajuntaments han reivindicat i han exercit la voluntat de fer política i d'incidir intencionalment en el present i en el futur de la nostra comunitat. Precisament, és això el que avui està sota sospita.

Molts dels responsables de l'Estat espanyol i de Catalunya participen o s'han deixat portar per la demagògia populista, que fa considerar que sense la política i sense els polítics, els ajuntaments funcionaran millor, i seran més eficaços i acceptaran acríticament tots els processos de recentralització i el desmantellament de serveis. Tenim al davant dues reformes locals regressives però amb un mateix origen: la dreta neoliberal, representada a Madrid pel PP i a la plaça Sant Jaume per CiU. El Govern de la Generalitat aprofita una reforma local (per cert, sense complir amb l'Estatut, que obliga a presentar una reforma financera) per modificar les estructures territorials i de governs de segon nivell, i de retruc l'organització comarcal.

És ben segur que el món local necessita canvis per canviar disfuncions i dimensionar polítiques públiques, innovar per transformar, però des d'una concepció que parteixi del reconeixement de l'autonomia local, del valor dels serveis públics i de la idea que tot canvi exigeix implicació i projecte compartit des de baix.

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.