Valldoreix independent ?


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 11/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El proper ple municipal de Sant Cugat viurà un debat que ja fa temps que sovinteja en privat entre la classe política santcugatenca i valldoreixenca. Una qüestió, la de la independència de Valldoreix, que a diferència del procés català que s'insinua majoritari, no tinc clar si és només un desig d'uns pocs aborígens de l'antic terme del Castell de Canals (denominació històrica de Valldoreix) o ans al contrari és un sentiment real i una voluntat popular.

Vagi per endavant que, com a demòcrata que em considero, sóc absolutament favorable al dret a decidir dels valldoreixencs a iniciar un procés per constituir-se en municipi, però també crec que en primer lloc caldria que aquest fet s'evidenciés política i socialment a Valldoreix. Això ho dic perquè dilluns que ve ens trobarem amb la paradoxa d'una moció de la CUP demanant al ple de Sant Cugat (òrgan que representa a tots els santcugatencs) que decideixi sobre el futur de Valldoreix sense que a dia d'avui la junta de veïns de l'EMD, ni el seu president, hagin posat oficialment aquest assumpte sobre la taula.

Per tant, la primera pregunta que ens hauríem de fer és: no seria millor i més legítim que aquest assumpte primer es plantegés i es debatés formalment a la junta de veïns de l'EMD de Valldoreix si així ho consideren els seus membres d'acord amb el mandat pel qual van ser escollits?

Si canviéssim d'escenari, oi que tots convindríem que seria un contrasentit que el Congrés espanyol aprovés una resolució instant a Catalunya a fer una consulta sobre el seu futur sense que el Parlament de Catalunya ni tant sols ho hagués demanat?

Presentar primer aquesta moció al ple de Sant Cugat abans que a Valldoreix és, des del meu punt de vista, caure inconscientment en el parany de l'argumentari del Partit Popular. O sigui, creure que el futur dels catalans l'han de decidir tots els espanyols.

Arribats a aquest punt, i per ser coherents amb el procés que està vivint Catalunya, el que seria desitjable és que aquesta voluntat de ser dels valldoreixencs fos realment una demanda social (i potser no cal fer una cadena humana de des de l'ermita de la Salut fins l'estació de FGC per demostrar-ho... o potser sí!). Una demanda social per fer una consulta que fos recollida en els programes electorals de les diferents candidatures polítiques que concorrin a les properes eleccions a la presidència de l'EMD de Valldoreix (i/o indirectament a la junta de veïns de l'EMD). I que per tant els ciutadans de Valldoreix amb el seu vot decideixin.

Ara bé, si aquest meló s'acaba obrint, Valldoreix ha de ser conscient que té dret a decidir si vol ser un municipi independent, però que no té dret a decidir 'unilateralment' quin tipus d'estatus ha de tenir a dins de Sant Cugat. Això darrer també ho haurem de decidir els santcugatencs.

Jordi Puigneró i Ferrer és regidor de CiU i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.