La batalla del poble espanyol


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 18/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

De Catalunya estant, només es percep rebuig i xenofòbia per part d'Espanya. Excepte comptadíssimes excepcions, la majoria de veus que se senten són esgarips insultants, vexacions i negacions sistemàtiques de la condició de nació de Catalunya. El que passa és que quan més fort criden que Catalunya no és una nació, més evident es fa que ho és, perquè, si no, no caldria cridar tant. En tot cas, el que no sabem és el grau de penetració de la xenofòbia anticatalana en la població espanyola, i com anirà reaccionant a mesura que s'avanci cap a la convocatòria del referèndum. El que hauria de ser prioritari és guanyar la 'batalla' del poble espanyol.

Enfront d'un estat espanyol amb unes institucions desacreditades, l'únic moviment seriós de regeneració democràtica és d'independentisme català i, en aquest sentit, guanyar-se el respecte dels demòcrates espanyols hauria de ser possible. La deriva neofranquista de la dreta i el jacobinisme salvatge dels socialistes creen un buit en el pensament democràtic espanyol que algú haurà d'omplir. Com podran superar el PSOE el patetisme antidemocràtic que suposa oposar-se al dret d'autodeterminació? O com podria sobreviure el PSC, fent costat a gent que diu que els catalans no han ni de demanar de poder votar, perquè no els donaran permís? La pobresa i migradesa dels arguments utilitzats per l'establishment espanyol per negar el dret a decidir són d'un nivell tan baix, que només podrien ser utilitzats amb èxit en països del tercer món, fora d'un sistema parlamentari democràtic europeu. Quan la senyora Aguirre surt i diu el els espanyols són patriotes, i en canvi els catalans són nacionalistes, fa un ridícul tan monstruós davant de qualsevol persona amb dos dits de seny, que ja no se'n pot recuperar. Hi ha arguments i frases que desacrediten qui els utilitza de per vida. En els propers mesos veurem si existeix vida intel·lectual superior en el planeta Espanya, o només cridòria antidemocràtica. I això serà també important en tot el procés.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.