Defensarem fins on calgui el nostre model de comerç


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 30/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hem començat aquesta setmana que ja s'acaba amb la notícia que s'ha requalificat el Centre Direccional de Cerdanyola per a la construcció d'un macrocomplex comercial. Una notícia ben dolenta per a la nostra comarca i per al nostre comerç.

Des que el govern del PP té majoria absoluta al Congrés dels Diputats, s'han anat aprovant un seguit de lleis que, sota el pretext de fer polítiques que suposin creació de llocs de treball, el que en realitat persegueixen és la recentralització, unificació i homogenització de normatives a tot l'Estat, encara que això suposi envair competències exclusives de la Generalitat. És aquesta manera tan peculiar que té el Govern espanyol de demostrar que està disposat a dialogar amb Catalunya, ara que aquí ja hem pres la decisió majoritària d'emprendre un camí sols, amb el convenciment que ningú més que el poble català sap el que vol i necessita.

Entremig d'aquestes iniciatives legals per tal de retallar autogovern, hi trobem una llei que vol implantar un model de comerç que res té a veure amb el model català de comerç. La normativa espanyola, en definitiva, el que fa és liberalitzar els horaris comercials, ampliant el nombre de comerços que s'hi poden acollir, afavorint d'aquesta manera les grans superfícies comercials en detriment del model català de petit i mitjà comerç.

Aquest model que nosaltres defensem, i totes les associacions i federacions de comerciants catalans també, incloses les d'aquí Sant Cugat, va més enllà d'entendre el comerç com a simple motor econòmic dels pobles i ciutats de Catalunya. Aquest comerç, tan nostre i cada vegada més debilitat en les grans ciutats, garanteix la cohesió dels municipis, la conciliació de la vida familiar i laboral i la humanització de les ciutats. En un municipi com Sant Cugat, al que molts ciutadans i moltes ciutadanes encara veiem com a poble, aquesta pèrdua d'identitat no ens la podem permetre.

Els arguments econòmics per defensar la liberalització i les grans superfícies, tampoc no ens convencen. Està més que demostrat que obrir els dies festius, entre altres mesures, no significa més vendes. La ciutadania té el poder adquisitiu que té i no gastarà més del que pot, per molt que els comerços obrin 24 hores al dia i més en un context de crisi que ha frenat dramàticament el consum de les famílies catalanes. D'altra banda, els llocs de treball que pugui generar l'obertura d'una gran superfície suposen, a mig termini, les corresponents pèrdues per als petits comerços que no poden suportar una competència d'aquesta magnitud.

Els comerços catalans estan travessant, com tants d'altres sectors econòmics, greus dificultats. Ara és el moment de fer-los costat, aclarint com més aviat millor què el seu futur i demostrant, per part de totes les administracions catalanes, que defensar-los és el seu principal objectiu. En aquest sentit, mesures com les del macrocomplex comercial a tocar de Sant Cugat són una molt mala notícia.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.