Creativitat i seguretat, el difícil binomi


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 2/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En aquesta deriva francament insuportable cap al passat a la qual ens està sotmeten el govern del PP, hi ha una idea recurrent que és l'ordre i la disciplina. És a dir, l'autoritat imposada per la força i no pas guanyada pel convenciment.

És més fàcil vèncer que convèncer, diuen. La idea de l'ordre és una obsessió dels governs amb tendències totalitàries, de dretes o d'esquerres. No val allò de 'jo no sóc de dretes, es que sóc endreçat'. L'esquerra totalitària també aspira a 'endreçar el món'. I, si no, que li preguntin a Putin, a qui molesta fins i tot l'homosexualitat. Que dos homes o dues dones s'estimin i es besin és una desviació, un desordre inacceptable.

En fi, aquesta lluita probablement és tan antiga com el món, i no finirà fins l'extinció. Però, mentrestant, els qui ens sentim tenallats per tant d'abús de poder ens hem de seguir queixant i lluitant per les llibertats cíviques que malauradament mai estaran garantides. La lluita és eterna. Convé fer-ho, però, entenent que l'ordre públic i la seguretat ciutadana són dos prioritats essencials de qualsevol estat i per tant fugir de demagògies. Si un estat no és capaç de garantir que les persones puguin caminar segures pel carrer és un estat fracassat. Faríem malament si la nostra resposta a una deriva totalitària del PP fos una reacció cap a la pèrdua de poder de l'estat. Així va morir l'anarquisme.

És evident que la creativitat es basa en les llibertats, però que un debilitament dels poders de l'estat resulta en el caos. L'Europa Occidental ha aconseguit, després de la Segona Guerra Mundial, mantenir aquest difícil equilibri entre creativitat-lliberat i seguretat. Cal doncs, quan creem la nova República catalana, no caure en demagògies barates que tan agraden a alguns sectors 'progressistes' del país.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.