L'instint suïcida dels espanyols


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 9/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Si algú d'ací uns anys intenta entendre que feia l'Estat espanyol per evitar la secessió de Catalunya li costarà.

Davant d'un nou Estatut d'Autonomia, que estabilitzava el contenciós català, varen apostar per dinamitar-lo i deixar el tema reobert, amb una ferida monstruosa, consistent en passar-se per l'entrecuix una llei pactada i votada per dos parlaments i en referèndum. No contents amb això, el govern i els poder fàctics varen iniciar una ofensiva anticatalana salvatge, coincidint amb la pitjor crisi econòmica que ha viscut occident. Així, per contes de posar fuel a la locomotora econòmica, és a dir, Catalunya, varen decidir trencar les vies a veure si la feien descarrilar. En aquest procés d'acció-reacció varen aconseguir mobilitzar la societat catalana, fins aconseguir que una majoria social important doni suport a un procés independentista, inclosos els antics aliats de l'autonomisme com Convergència i Unió, etc. I quan Convergència va intentar una darrera operació anomenada Concert Econòmic, varen fer que Mas i Convergència quedessin sense missatge i amb les vergonyes a l'aire, cosa que va obligar a unes noves eleccions, on qui té la clau de la governabilitat és un partit independentista.

A aquestes alçades es fa evident que Espanya juga a la llei de tot o res. Busca un 'xoc de trens', pensant que en el seu tren hi haurà més supervivents. La realitat és que volent o sense voler, Espanya adopta una actitud suïcida, com tantes vegades a fet al llarg de la història amb el seu contenciós amb Catalunya. Amb la guerra dels Segadors Espanya va perdre Portugal i la Catalunya Nord. Amb el tractat d'Utrecht, Gibraltar, Menorca, Flandes, el Milanesat, Nàpols, Sardenya i Sicília, a més de perdre la exclusivitat de comerç amb les Indies en front d'Anglaterra. Amb la guerra del 36, es va quedar 40 anys fora d'Europa i encara arrosseguen les desgràcies del totalitarisme franquista, etc. Aquest és el balança de l'enfrontament crònic de Castella per l'assimilació del catalans. I amb aquests antecedents volen tornar a forçar un enfrontament total amb Catalunya. Aparteu les criatures!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.