El dret d'autodeterminació


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 16/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segurament ja s'ha dit quasi be tot sobre la possibilitat de fer o no fer un referèndum. Els arguments que presenten els unionistes, per negar-se a fer un referèndum, són d'una gran pobresa intel·lectual. Què voleu, quan un concepte xoca frontalment amb les concepcions ètiques necessàriament la sensació que transmet qui argumenta és trista.

De tota manera, de tota la tirallonga de collonades que s'han dit, com que la única sobirania recau en el poble espanyol, perquè així ho diu una Constitució aparentment dictada pels deus, em quedaria amb el ridícul del PSOE y de Pérez Rubalcaba. Segons Rubalcaba el que Mas reivindica és el dret d'autodeterminació i el seu partit no hi creu. Apali Manela! Llavors, el seu partit creu que la única manera de crear un nou estat és amb un enfrontament militar? Ja imagino que el PP i el pensament dominant del neofranquisme així ho creu. Però, carai, que això ho digui algú que s'autoproclama socialista i progressista, adherit a la Internacional Socialista, fa de mal pair. Dels socialistes catalans, no en parlem. No cal. Ja s'ho diuen tot ells sols.

El concepte del dret d'autodeterminació dels pobles, és probablement un dels salts ètics més importants que ha fet la humanitat, potser de l'alçada de la declaració dels drets humans. Es un referent ètic que va posar sobre la taula Woodrow Wilson a la Societat de Nacions ja fa uns anyets, i va establir el principi que l'assimilació per la força militar d'un territori o nació va en contra de la legalitat internacional. Després la seva aplicació pràctica és més difícil. Sinó que els ho expliquin als Kurds, als Kosovars, als tibetans, als catalans. En fi, Rubalcaba, Navarro i companyia: us felicito, fills!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.