Catalunya: entre la desil·lusió i l'esperança


  • Comparteix:

pepe.garcia

Pepe Garcia


Publicat: el 18/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

I llavors un dia que ja quasi ningú recorda, varem passar del 'Consejo Nacional del Movimiento', dels menjadors d'auxilis socials, de misses de guardar i catecismes a les sis de la tarda, de les quotes sindicals obligatòries en la legislació franquista i els tribunals d'ordre públic, a la nova Espanya, la de les urnes democràtiques, que tot i que alguns visionaris ja vaticinaven que allò de la 'Ley para la Reforma Política' era una cosa de mentida, va servir perquè la resta dels tristos mortals del país sens omplissin l'ànima de joia i emoció.

Sí, per fi érem lliures, perquè això era el que ens deien els més de 300 partits polítics que van brotar de sobte, que no van deixar ciutats ni carrers sense recórrer, inclòs arribant a racons de pobles solitaris i abandonats a la seva sort durant els 40 anys de la dictadura. On els locals d'aquells indrets perduts ho tenien clar en la seva humil concepció de la vida (no esperis res de ningú que et vulgui vendre un demà millor a canvi d'un vot, perquè els únics que guanyen són ells, els que ostentaran el poder, com sempre ha estat).

Però ens crèiem els discursos, les paraules que emocionaven, que com deus llançaven des d'una tribuna d'un camp de futbol, de bàsquet o una plaça de toros. Ens crèiem que ja érem amos de les nostres pròpies vides, pel sol fet de poder escollir cada quatre anys a quines decidirien per nosaltres, que abans d'allò que ens arribava depressa i corrent anomenaven 'procuradores a cortes' i ara eren diputats. I a la casta aristocràtica la va substituir la tribu política, que amb el pas del temps, dels discurs van passar a governar via decrets i a les consignes polítiques com feia Lenin amb el proletariat.

I potser a Catalunya van tenir més sort que a la resta del país, a l'Espanya de la fam. Aquí va ser elegit president de la Generalitat després de la volta de Tarradellas, un home des de llavors anomenat per sempre President Pujol. I certament que aquells anys van ser de grans logros per a la recuperació autonòmica catalana i la seva ciutadania, en llibertats, igualtats, drets civils i benestar social.

I amb el mític estadista president arribaren les empreses estrangeres i el creixement econòmic, sobretot les empreses japoneses (Sharp, Sonny, etc.) que varies dècades després, però aquesta vegada de la ma d'un altre president, Artur Mas, veiem com marxen fora. I veiem com tot s'enfonsa a Catalunya amb l'anomenat govern dels millors, o amb els que queden d'ells, donat que alguns s'han marxat també, segurament en el convenciment del que fa unes setmanes deia un exconseller en un debat a Esade ('La política es para los chusqueros'), el mateix que en el seu moment va dir el president espanyol Adolfo Suárez ('Soy un chusquero de la política') i que la periodista Pilar Urbano així ho va descriure en una crònica a l'ABC.

Tanquen els comerços i les empreses davant la passivitat dels nostres governants autonòmics i nacionals, portant-se amb això milers de llocs de treballs i aquells anys d'esforços i sacrificis que per a molts dels que ho van viure ho fèiem amb la il·lusió de veure de la nada néixer un nou país que ara torna a passar fam, desterraments i penúries.

Molts de nosaltres defensem un país, una Catalunya inclusiva i amb cohesió social i estem en contra fermament de les polítiques que porten retallades i privatitzacions que solament aporten més pobresa i desigualtats socials, posant en perill l'estat del benestar. Els drets com nació catalana i els drets socials no es poden separar, per això volem decidir, per una Catalunya social.

Catalunya, país de sofriment al que milers de ciutadans diuen, només, els hi queda novament l'il·lusió de un nou començament, que potser arribi entre senyeres i estelades al crit de 'L'adéu, Espanya, adéu'. Mentres d'altres, el sentit de vegades poc valorat de la intuïció, els hi diu que hi haurà un acord entre les parts enfrontades, sobretot per salvar les seves dignitats. Però sempre, sempre per a mols ens quedarà allò del que va significar aquell dia, el dia de la Via Catalana, i que ens dona força per enfrontar-nos a un nou demà, a un nou futur.

PEPE GARCIA és membre de CCOO



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.