Pressupost de la misèria


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 23/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Després d'una setmana plagada de titulars amb la crisi interna del PSC i el tema de la consulta, ahir es va aprovar el Pressupost del 2014 de la Generalitat de Catalunya amb el suport de CiU i ERC. Lamentablement, aquests pressupostos consoliden i cronifiquen les retallades, privatitzen patrimoni i serveis públics i ens posen al capdavant de les polítiques austericides.

Un austericidi que no només no ens ha conduït a superar la crisi sinó a allargar la crisi econòmica i a profunditzar la crisi social. Aquests pressupostos no serveixen per afrontar el problema més important del país: l'atur; ni a defensar l'Estat del Benestar (el pressupost preveu 2.000 milions addicionals en retallades en serveis públics com la sanitat o l'educació), ni a fer front a un dels problemes socials més importants a dia d'avui: la pobresa.

Irònicament, CiU i ERC han titulat aquests pressupostos com els més socials del país; quan són uns pressupostos que no fan front a la creixent desigualtat que pateix la nostra societat. Són uns pressupostos que tenen la mateixa despesa social de 2000, que provocaran les desigualtats dels 80 i l'atur dels 70. Són els pressupostos de l'austeritat suïcida, de les retallades, que incrementaran l'atur, la pobresa i totes les altres lacres que viu la nostra societat.

ICV-EUiA, malgrat alguns es pensin que amb la consulta dóna un xec en blanc al Govern Mas, serà l'únic grup que haurà presentat més de mil esmenes i ha votat en contra d'aquests pressupostos antisocials. Hi havia alternativa, així ho hem manifestat i presentat: Lluita contra el frau fiscal, impost de patrimoni, incrementar l'impost de successions, suprimir els concerts a les escoles que separen per sexe, fiscalitat ambiental, suprimir les deduccions per les rendes més altes i les inversions al sistema financer i negociar una moratòria i renegociació del deute. Aquesta és una petita mostra del que es podria haver fet en el capítol d'ingressos per garantir i recuperar el nivell de despesa en els serveis públics, garantir que cap família no li tallin els subministraments de la llar o garantir la renda mínima garantida.

Hi ha alternativa i no tot és la 'bandera'. De fet, ICV-EUiA és l'únic grup que haurà donat suport a la consulta i votarà en contra dels pressupostos. Com a mínim som coherents: compromís amb la radicalitat democràtica i compromís en la reservació de l'Estat del Benestar, que en definitiva són els nostres drets.

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.