Dret a saber ... el que #EspanyaEnsSaqueja


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 27/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Després de molts anys sense publicar les balances fiscals (de fet només s'han publicat una sola vegada, en concret el 2005), el 8 de novembre passat el ministre Montoro assegurava solemnement que 'les balances fiscals es faran públiques abans d'acabar el 2013' com recollien diversos mitjans.

Doncs bé, 'donde dije digo, digo Diego'. No només vam acabar el 2013 sense balances, sinó que per a més inri, Montoro ens anuncia aquest cap de setmana, en plena desfilada popular a Catalunya, que 'les balances fiscals ja no es tornaran a publicar mai més perquè llavors se sap el que paga i rep cada territori i això genera greuges i diferències'. #oleTú . En lloc de publicar les balances fiscals ara s'inventaran un càlcul anomenat 'comptes públics regionalitzats' amb l'objectiu, per tant, que no se sàpiga l'import anual de l'obligada solidaritat de Catalunya cap a Espanya.

Parlem clar, la balança fiscal de Catalunya respecte a Espanya deu ser tan escandalosament negativa que no s'atreveixen a publicar-la. Sincerament, el lema #EspanyaEnsRoba s'ha quedat petit per descriure la magnitud de la tragèdia i trobo que seria més apropiat començar a parlar de #EspanyaEnsSaqueja. Sí, senyors del Partit Popular (i de Ciutadans i del PSOE), malgrat els pesi ho repetirem tantes vegades com faci falta: l'Estat no només ens roba anualment l'equivalent a un 10% del PIB català, sinó que a més a més no paga els deutes dels compromisos acordats i signats amb Catalunya (8.600 milions d'euros acumulats en els darrers anys). Això és un saqueig en tota regla. Un Estat que es comporta d'aquesta manera és un Estat que no pot tenir futur. Us imagineu una empresa on els seus empleats més productius i innovadors fossin els més maltractats laboralment parlant, amb nòmines pendents d'abonar, sense cobrar les hores extres, etc. i en canvi als 'penques' cobressin tiquet menjador, dietes per transport i rebessin per Nadal una gran panera? Si aquesta empresa existís tindria els dies comptats. En poc temps els empleats més productius marxarien, uns a la competència i d'altres crearien la seva pròpia empresa. En definitiva, no entenc aquesta estratègia espanyola d'escanyar Catalunya fins a la seva extenuació financera, perquè fent això l'Estat posa en perill la seva pròpia existència. Com tampoc no entenc com encara hi ha catalans, parlin català o castellà, siguin més conservadors o més progressistes, més liberals o més esquerranosos, que prefereixin que els seus impostos s'utilitzin perquè d'altres gaudeixin d'una sanitat, una educació i unes carreteres millors que les que ells utilitzen diàriament.

El Partit Popular ens diu que per poder exercir 'el dret a decidir' primer hem d'exercir 'el dret a saber'. Perfecte. Exercim-lo. Els emplaço que es publiquin les balances fiscals per que puguem saber el que #EspanyaEnsSaqueja.

Jordi Puigneró i Ferrer, és regidor i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.