Camacho, Rivera, Navarro i els ximpanzés


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 27/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els humans som primats socials i territorials i, per tant, la part emocional del nostre cervell és essencialment la mateixa que la dels ximpanzés. Els homínids varen incrementar la capacitat de la escorça cerebral, on rau el pensament racional en el darrer milió d'anys, però les emocions com ara el sentit de pertinença al grup, i el sentit de possessió d'un territori romanen essencialment iguals. Al llarg de la història de la humanitat, molts savis han escrit intentant racionalitzar els sentiments i modular-ne la seva influència, però sovint, la emoció s'imposa a la raó, i així funciona la cosa.

El procés català és un nou intent racionalitzador, per solucionar conflictes territorials per la via racional. Però no tothom està en aquesta situació mental. N'hi ha que s'estimen més seguir amb la tradició històrica del 'machetazo' que diu na Dolores de Cospedal. Quan PP, Ciudadanos i PSOE (el PSC va morir la setmana passada), neguen el dret d'autodeterminació d'una nació, o fins i tot neguen que existeixi una nació catalana, no fan res més que perpetuar una manera de solucionar els conflictes que ja varen inventar els ximpanzes. És a dir, l'extermini de la nació o grup veí, i la ocupació del seu territori. La resolució del procés català per la via democràtica, tindria un valor històric molt més enllà de les nostres fronteres, perquè reforçaria un sistema diferent de resoldre conflictes entre humans. La solució 'ximpanzé-machetazo-extermini' que proposa la Sra. (amb perdó de les senyores) Cospedal, diguem que és poc innovadora, igual que la 'peineta' que es va posar per veure el Papa. Aquesta és la força intrínseca del dret d'autodeterminació de les nacions.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.