El mite fundacional de la nació espanyola


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 3/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Comparteixo amb González Pons, Alicia Sánchez Camacho i la majoria de dirigents del PP un gran interès per la història de la Península Ibèrica i de la filologia de les llengües romàniques, perquè son les meves arrels, i perquè l'escola franquista me les va amagar. Ara bé, quan obren la boca i comencen a recitar els continguts dels llibres de l'època franquista m'agafen com uns calfreds...

Jo em declaro un afeccionat en qüestions d'història i llengua; per contra, molts dirigents del PP, amb una formació acadèmica més aviat minsa i una cultura general, començant pels idiomes, lamentable, opinen amb una gran autoritat. Per això un es demana perquè aquest interès obsessiu. Doncs per la necessitat universal de totes les nacions de disposar d'un mite fundacional prou sòlid que justifiqui totes les malvestats i desgràcies que han creat. En tot cas, si Roma deia que fa ser fundada per Ròmul i Rem i França és la hereva directe d'Astèrix i Obelix, Espanya és fruit del matrimoni d'Isabel i Ferran. Cap problema. Cadascú construeixi els seus mites. El problema és que els mites del naixement de la nació espanyola inclouen la negació de la nació catalana, ves per on!

Així que González Pons declara cofoi que a Espanya només hi ha una nació, i d'aquesta manera em nega el dret a existir, continuant amb una tradició d'extermini per part de Castella, de tota nació no castellana a la Península. Els mites fundacionals, són utilitzats pels estats totalitaris com una justificació per arrasar les nacions veïnes i desposseir-les de la legitimitat històrica. A mi, de tot això, el que em sobta és que l'esquerra democràtica espanyola s'empassi tot el 'pack' i es faci còmplice d'un partit neo-falangista. Algun dia els llibres d'història hauran d'explicar on estaven els demòcrates espanyols, que justificaven barbaritats com aquestes.

Ah, m'oblidava del les aficions filològiques i de la seus coneixements que els permeten analitzar la evolució de les llengües romàniques: l'espanyol, i els seus dialèctes: català, valencià, balear, lapao, gàllec, andalús i portuguès.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.