Campions en política social (segons Freud)


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 17/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una vegada li van preguntar a Sigmund Freud quins eren els requisits mínims d'una persona per ser feliç: 'Estimar i tenir feina', va respondre. No sé si ens correspon als ajuntaments fer polítiques per fomentar que la gent s'estimi més, però en canvi si que tenim el deure moral de procurar que tothom tingui feina. El treball t'ajuda a sentir-te útil i realitzat amb la societat, i per això sempre dic que la política social més important que pot fer un govern és crear les condicions laborals i empresarials més apropiades per afavorir que hi hagi el mínim de persones aturades.

Si analitzem la situació de Sant Cugat, i malgrat la conjuntura desfavorable, comprovarem que som un dels principals motors de dinamització econòmica de l'àrea metropolitana de Barcelona i de tot Catalunya. Som l'única ciutat catalana de més de 50.000 habitants que ha aconseguit crear ocupació neta en els anys que portem de crisi econòmica (2008-2013), concretament 4.372 (font: Seguretat Social). L'Ajuntament ha contribuït amb diverses iniciatives a ajudar les empreses a crear llocs de treball. El servei municipal d'emprenedoria, per exemple, des de l'any 2009 ha ajudat a crear 397 empreses que han produït 500 llocs de treball.

D'altra banda, Sant Cugat també disposa d'altres indicadors econòmics positius que superen de llarg la mitjana catalana i de l'Estat. Un d'aquests és la taxa d'atur, que a Sant Cugat és del 9'3% (font: Consorci per l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental, COPEVO). També cal destacar que Sant Cugat és la ciutat de Catalunya amb la ràtio població/llocs de treball més alta: a la ciutat hi viuen 87.399 persones i hi ha 50.925 llocs de treball (58%). A més, és la ciutat catalana on l'any 2013 el nombre d'autònoms va créixer més (font: Seguretat Social i Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos y Emprendedores, UATAE).

Els indicadors econòmics positius de Sant Cugat són possibles gràcies a la consolidació del teixit empresarial de la ciutat durant els darrers anys. Cal tenir en compte que, tot i la crisi, el nombre d'empreses no ha parat de créixer: l'any 2008 Sant Cugat tenia 2.578 empreses i al 3er trimestre de 2013 ha arribat a les 2.675 (font: Departament de Treball de la Generalitat). Això significa que en aquest període el nombre d'empreses ha augmentat un 3'7%.

Però bé, malgrat aquestes bones dades, els nostres companys de l'oposició municipal segurament continuaran fent els seus discursos apocalíptics al ple i als mitjans de comunicació titllant el govern de CiU de Sant Cugat d'antisocial i de no fer res en matèria d'ocupació. Que ens ho digui el PP quan l'Estat ha retallat un 57% la seva aportació a les polítiques actives d'ocupació (passant de 450 milions d'euros el 2011 a 193 milions d'euros el 2013) té delicte. Que ens ho diguin les esquerres conservadores (PSC i ICV) fa gràcia per no dir pena, tenint en compte les nefastes polítiques econòmiques del tripartit i d'en ZP durant els primers anys de la crisis (mai abans en tant poc temps s'havien destruït tants llocs de treball). I finalment ens genera escepticisme que ens ho digui l'esquerra revolucionària que vol canviar-ho tot. Bàsicament perquè a dia d'avui tenim pocs exemples al nostre país de quin podria ser el resultat d'aplicar a Sant Cugat les seves propostes econòmiques 'neoChavistes' atès que si no vaig errat només lideren tres alcaldies a Catalunya (Viladamat de 500 habitants, Celrà de 5.000 habitants i Navàs de 6.000 habitants). Per no quedar-me amb el dubte he comprovat les dades econòmiques de Navàs i Celrà: resulta que el nombre de persones sense feina d'aquests dos pobles s'ha incrementat un 16% i un 10% respectivament des que hi va entrar a governar les CUP el 2011 (font Idescat i CCOO). Certifico per tant que l'escepticisme està plenament justificat.

Però tornant a la tesi de Sigmund Freud, i amb les dades a la mà d'atur, de creació de llocs de treball i de captació d'empreses, podríem concloure que malgrat els cants de sirena de populars i esquerres diverses qui millor garanteix el benestar social, i per tant la felicitat dels santcugatencs i santcugatenques, és un govern municipal de Convergència i Unió.

JORDI PUIGNERÓ I FERRER és regidor i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.