Quo vadis?


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 20/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No estic parlant d'una pel·lícula antiga, que per cert passen cada any en alguna TV en dies concrets; parlo de la necessitat que té el govern central de modificar Lleis, algunes sense cap necessitat ni demanda de la població i d'altres ben segur que cal modificar en profunditat, però en una direcció adequada.

La Llei de Bases de Règim Local del 1985, ja amb alguna modificació, però segur que cal fer-ne una de nova. Els que han o hem treballat durant molts anys en Ajuntaments, tant des de la funció política o tècnica, tenim elements per creure que cal una reforma en profunditat.

El primer que caldria plantejar-nos seriosament és: quan parlem de competències 'pròpies o impròpies', de què parlem? Pròpies en l'actual Llei són d'àmbit educatiu, serveis socials, sanitaris... Quan parlem de competències en educació en general se'ns intenta dir que les escoles de música, art, adults o bressol són impròpies, però si els ajuntaments no tenen competències en educació, per què han d'absorbir les despeses en subministres i manteniment (llum, gas, aigua,neteja, calefacció, consergeria...)? A l'escola primària pública, encara que rebin de l'Estat un percentatge per aula d'escolarització, fins on jo sé, no actualitzada.

Alguns conceptes curiosos s'afegeixen a la Llei que se'ns proposa:

- 'Racionalizar las competencias municipales'.

- 'Favorecer la iniciativa económica privada' (aquest concepte es repeteix en molts llocs).

- Ens parla de la reforma dels articles 135 i 137de la Constitució; o sigui, que sí que es pot reformar quan calgui.

- En medi ambient s'hi afegeix 'urbano'. Això vol dir 'parques y jardines'?

Després de més de 30 anys de funcionament dels Ajuntaments democràtics, és evident que tenim elements per canviar i millorar aquesta Llei, però no el que se'ns proposa.

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.