Decidir


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 27/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És molt important el fet de prendre decisions, sobretot les que poden arribar a afectar altres persones. Malgrat que la definició de decidir, segons el diccionari Fabra, és 'portar a una conclusió definitiva', en ser un verb transitiu 'passa o es transfereix de l'un a l'altre'.

Val a dir que, al menys en el meu cas, una de les decisions més importants que he pres és decidir quin tipus d'escola vull pels meus fills, malgrat que parlo d'uns temps on calia guiar-se únicament pel boca-boca o la intuïció.

Però a Catalunya ja fa gairebé 30 anys que es va decidir que el seu model d'escola era bilingüe, o sigui que quan els alumnes acabessin l'educació primària, haurien fet el mateix número d'horari lectiu en català o castellà. De fet es va triar el model canadenc, ja que era el millor per assegurar que s'assolís com a mínim dues llengües, rebutjant el model del País Basc, de separar als alumnes en dos models d'escola .

Amb els anys aquesta situació ha millorat i des de fa uns quants anys totes les escoles públiques i concertades fan jornades de portes obertes, on tots els pares tenen l'oportunitat de conèixer el model educatiu del centre, on se'n detallen disciplines, horaris, extraescolars... adoptat al seu entorn i que s'ha elaborat i aprovat en el Consell de Centre. Per tant quan un pare/mare pren la decisió de portar al seu fill o filla a un determinat centre té tots els elements per decidir correctament, quin serà el millor pels seus fills.

També cal recordar que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) que va ser aprovada al Parlament l'any 2009, basada en el Pacte Nacional de l'Educació, participat per CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA, i, per variar, amb els vots en contra del PP, que en no sortir-se'n, va presentar un recurs d'inconstitucionalitat.

Recomano una lectura del capítol 60 del Quijote, 'De lo sucedido a D.Quijote yendo a Barcelona', on essent assaltats per a uns bandolers que parlen català, fins i tot en Sancho, que no és precisament un il·lustrat, els entén.

Cal preguntar-se: és la llengua el problema?

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.