El Mobile deixa premi a Sant Cugat


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 10/mar/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa una setmana que ha conclòs l'edició 2014 del Mobile World Congress, segurament un dels esdeveniments més vanguardistes, mediàtics i amb més impacte econòmic i social que hi ha al món en aquests moments. Al marge de les crítiques dels quatre antiSistema i antitot de sempre, no hi ha cap dubte que l'edició d'enguany del MWC ha estat un èxit rotund: 85.000 assistents (un 18% més que l'any passat), més de 350 milions d'impacte econòmic a Catalunya, més de 7.000 llocs de treball temporal creats, un increment d'un 60% del nombre d'empreses catalanes amb estand a la fira (95 en concret i superant àmpliament les espanyoles ) i un munt d'acords de negoci tancats durant la setmana. Una altra de les xifres rècord són les del transport públic: FGC va incrementar un 160% el moviment de viatgers durant els dies de la fira, amb una pujada total de 127.000 validacions respecte una setmana normal i un 13% més que l'any anterior.

Però bé, més enllà de les xifres, la contínua expansió d'aquest esdeveniment demostra que el mòbil és un dispositiu omnipresent en la nostra vida quotidiana i que cada vegada està més integrat en les nostres activitats diàries. Fins ara els mòbils els fèiem servir per parlar i enviar-nos missatgets. A partir d'ara els farem servir per comprar, per llegir llibres, per identificar-nos, per jugar, per autocontrolar el nostre estat de salut i un sense fi d'activitats més avui encara inimaginables. Els nous dispositius intel·ligents (smartphones, tauletes i 'weareables') estan canviant i sobretot canviaran, en el futur, la vida de les persones. Alguns voldran barrar el pas a aquest tsunami tecnològic a base de posar portes al camp. Sento dir que fracassaran. En aquest procés imparable cap a l'Smart City, cap a una societat cada dia més tecnificada, alguns ens diran que aquest tren d'alta velocitat no cal agafar-lo i d'altres l'intentaran parar amb barricades a les vies. Jo sóc dels que penso que ens aniran millor les coses si pugem al tren i intentem controlar-lo, acondicionar-lo i dirigir-lo cap aquelles estacions que més ens interessin.

En aquest sentit, i s'ha fet evident en el MWC d'enguany, la Unió Europea s'ha de posar les piles o bé el seu endarreriment tecnològic es multiplicarà exponencialment els propers anys afectant encara més greument la competitivitat de les seves empreses, el creixement econòmic i l'ocupació. N'hi ha prou amb una dada per il·lustrar aquesta afirmació: entre les 100 primeres empreses tecnològiques del món, avui dia només 8 són europees, quelcom inimaginable fa alguns anys, quan Europa era líder en molts àmbits tecnològics i científics.

Per sort a Sant Cugat hem fet els deures. Ja fa alguns anys que vam decidir pujar a aquest tren, i situar la nostra ciutat com una Smart City de referència que genera atracció per empreses tecnològiques i de valor afegit. Empreses que, per cert, són les úniques que han generat ocupació neta durant el 2013 a Catalunya.

No voldria concloure la columna sense felicitar un grup d'alumnes de 4t d'ESO de l'institut Joaquima Pla i Farreras que han guanyat en el MWC d'enguany el segon premi en la categoria de microrelats de la 2a edició del Mobile Learning Awards. El certamen, que premia experiències innovadores d'ús educatiu a partir dels dispositius mòbils, ha reconegut el projecte audiovisual d'aquests nois i noies de Sant Cugat que explica com influiran les noves tecnologies en l'educació física.

Jordi Puigneró i Ferrer és regidor i membre de l'executiva comarcal de CDC.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.