La revolta dels catalans


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 7/abr/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

De vegades costa imaginar des de Catalunya quin és el full de ruta dels poders polítics i fàctics de l'Estat espanyol per aturar el procés sobiranista. Però si alguna cosa empeny als catalans a voler sortir d'Espanya no és pas el sentiment identitari, que essent molt potent, mai havia estat majoritari en l'espectre polític català.

Al meu entendre, el motor de la revolta catalana és la voluntat de sortir d'un estat ranci, hereu del franquisme i que no ha estat capaç d'evolucionar cap a plantejaments més democràtics, partint d'un statu quo franquista. La reforma es va pensar com una evolució progressiva, per contes d'una ruptura. Però, ai las, aquesta evolució no s'ha donat i la repugnància contra aquest estat malalt de prevaricació i neo-franquisme és el que empeny la revolta!

En què pensa Rajoy quan parla de que tots els habitants d'Espanya compartim la mateixa raça? Què creieu que senten totes aquelles persones africanes, americanes, asiàtiques que viuen al nostre país? Que mai seran ciutadans de primera? En què pensa Rajoy, quan en plena indignació sobre la impunitat d'un Rei acusat de teixir i desteixir cops d'estats, de corrupció i abús de poder a gran escala, es treu de la màniga una llei per aforar tota la seva família? O quan decideix actuar sobre la estructura judicial per neutralitzar els jutges molestos? O quan indulta dia sí, dia també a tot de personatges sinistres condemnats per la justícia?

La democràcia espanyola està greument malalta i l'única alternativa de qualitat democràtica articulada s'està donant a Catalunya. A Espanya, la indignació només s'expressa amb els antisistema, perquè cap partit polític dins el sistema és capaç de vendre una regeneració. Al contrari, la premsa escrita i l'opinió publicada defensen un statu quo indefensable. Aquest és el drama que plana sobre el país.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.