Ens cal més política a l'esport?


  • Comparteix:

xavier.ros

Xavier Ros


Publicat: el 13/gen/14
Opinió d'esports
Més Columnes de l'autor
PDF

Del tot immersos en un procés polític convuls que pot canviar en breu el mapa de la península Ibèrica, res ni ningú s'escapa de l'ull del 'gran germà'. El món de l'Esport i el fer i pensar de l'esportista sempre han estat susceptibles de ser traslladats al pla de la interpretació política. Però ara més que mai.

Un dels debats estrella en l'actualitat rau en si els i les esportistes poden fer política en el món de l'esport i en si, l'Esport per sí mateix, és o no política. No falten exemples d'esportistes que per haver penjat una estelada en algun compte particular de la xarxa o havent fet campanya defensant alguna controvertida causa, hagin estat motiu de severs atacs. Tampoc en falten si pensem en institucions que, només per haver-se posicionat a favor o en contra d'una manera de pensar, han estat criticades, o el que és més greu, menyspreades de forma pública i notòria.

Jo no sóc un opinador professional però el que sí sembla clar és que l'Esport du clares connotacions d'expressió política - igual que altres aspectes de la vida pública -, i que els esportistes són les unitats encarregades de canalitzar una o altra forma de sentir. Alguns opinadors professionals o amateurs diran que és bo barrejar política i esport, altres diran que no. Aquí es pot estar cometent el primer error. No s'està barrejant res. Qualsevol vessant de la vida pública neix i es transforma duent de socarrel tints polítics. Les persones i el seu pensament són el motor de tot plegat. Apostar per formar part d'això o d'allò vol dir tenir ganes de participar en la seva millora i, per tant, hom hi posa allò que sap i pensa. Ja ho tenim. Jo penso d'una manera i alguns de vosaltres d'una altra. Ens cal una manera civilitzada de poder-nos-ho explicar sense apel·lar a la crítica ferotge, destructiva i desqualificativa.

El context polític actual no ajuda a racionalitzar ni a reflexionar gaire. O potser tot el contrari. L'Esport, la Cultura i qualsevol altra manera de manifestació personal o col·lectiva pot ésser Política, entenent aquesta com una branca de la moral que s'ocupa de resoldre els problemes que planteja la convivència d'una societat lliure. L'Esport s'ocupa de vetllar per la condició física i els afanys recreatius de l'individu i ho fa en un entorn reglamentat que ha de garantir la convivència i el legítim assoliment dels objectius de cadascú en un marc de creixement dels valors personals. Les decisions que es prenen al voltant de l'Esport es prenen en un entorn prou polític, per tant, per què un esportista no ha de poder manifestar-se normal i lliurement?

Un altre tema és que les decisions polítiques comportin en la majoria dels casos conseqüències econòmiques per uns i altres. I ja se sap què passa quan ens toquen la butxaca. Tot s'embruta. Però això són figues d'una altre paner. No cal més política en l'Esport. Ja en porta. Això sí, deixeu que es manifesti en la seva justa mesura i no oblideu passar-vos-ho bé! Potser el que cal és més Esport en la Política.


XAVIER ROS és responsable de comunicació del Sant Cugat Esport



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.