Propera estació, Mart

L'astrofísic Joan Anton Català ens explica què en sabem del planeta vermell


  • Comparteix:

La sonda Insight, a Mart / Foto: NASA

La sonda Insight, a Mart / Foto: NASA

Mart serà, segurament, el proper planeta que visitarà l'home. Així ho ha afirmat l'astrofísic Joan Anton Català a la secció 'L'Univers' del 'Sant Cugat a fons', on ha repassat, coincidint amb l'aterratge de la sonda Insight, què en sabem de Mart. El quart membre del Sistema Solar és un planeta rocós i té aigua glaçada en el seu interior, fet que fa pensar que milers d'anys enrere podria haver reunit condicions per a la vida.

ESCOLTA-HO

Català ha situat als anys 20 d'aquest segle l'arribada de l'home a Mart i assenyala que s'hi establiran bases científiques per poder explorar l'univers. De moment, però, els únics poblants del planeta vermell són tres robots, l'Insight, el Curiosity, i l'Opportunity, que hi va aterrar el 2004 amb una missió de dos mesos i ha estat explorant fins aquest juny. Això sí, una gran tempesta de sorra va obligar el robot a entrar en estat d'hibernació al juny i des de llavors no s'ha despertat.

Mentre la Nasa l'intenta reanimar enviant-li cançons de grups com Led Zeppelin, Queen i David Bowie, l'Insight acaba d'aterrar al planeta, amb la missió de fer un forat de 5 metres al terra per mesurar la temperatura, a més de recaptar més informació per saber, potser, com serà el futur de la Terra. Tot plegat, ha explicat Català, en el refugi més proper que podríem trobar a l'univers. Té atmosfera, tot i que molt feble, i aigua, glaçada i líquida en les profunditats, i sabem que fa milers de milions d'anys estava ple de llacs i rius.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.