El 'Molta Com鋄ia' homenatja Victoria de los 聲geles

Enguany es commemora el centenari del naixement de la soprano


  • Comparteix:

Victoria de los 聲geles acompanyada al piano per Albert Guinovart al Teatre-Auditori / Foto: Man Espinosa

Victoria de los 聲geles acompanyada al piano per Albert Guinovart al Teatre-Auditori / Foto: Man Espinosa

El 'Molta Com鋄ia' aborda aquesta setmana el centenari del naixement de Victoria de los 聲geles a Barcelona (Barcelona, 1923), soprano i artista dedicada al cant i la msica, reconeguda mundialment i considerada una de les grans figures del segle XX. Els darrers anys de la seva vida els va passar a Sant Cugat, fet pel qual el conservatori municipal i la pla蓷 on es troba porten el seu nom. Eduard Jener recupera la cr癃ica que va escriure al setmanari 'Els Quatre Cantons' sobre el concert de comiat de la seva carrera, que es titulava 'Generositat i grandesa d'una antidiva'.

ESCOLTA-HO

Victoria de los 聲geles va conrear la seva carrera de forma autodid趓tica, sense oblidar mai que ella era la filla del bidell de la Universitat Central de Barcelona, on ella i la seva fam璱ia d'emigrant andalusos vivien i en una sala oblidada va comen蓷r a aprendre a tocar el piano fins a guanyar un concurs de R趔io Barcelona el 1940 cantant 'Mi chiamano Mim', de 'La Boh鋗e' de Puccini, que li va servir per fer aquest paper al Teatre Vict犡ia i despr鋊 passar al Liceu el 1945 i, a partir d'aqu a la Scala de Mil, l'烢era de Paris i el salt definitiu al Metropolitan de Nova York.

Una vida plena que el programa ha explicat amb moments musicals memorables, com les 'Canciones Populares' de Federico Garc燰 Lorca, la tradicional catalana 'El rosssinyol', el fragment de 'Gianni Schicchi' de Puccini 'O mio babbino caro', la 'Canci鏮 de cuna para dormir un negrito' de Xavier Montsalvatge o el 'Pie Jesu' del 'Requiem' de Gabriel Faur.

Un homenatge a Victoria de los 聲geles, de que molts creien que aquest era el seu nom art疄tic, sense con鋱xer el motiu familiar: el seu padr, germ del seu pare, es deia 聲gel.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta not獳ia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Av疄 important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opini expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il損egal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel損ar el dret de publicaci als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.