Sant Cugat celebra el soterrament de l'alta tensió vuit anys després


Temes relacionats

Completat el desmuntatge de les torres d'alta tensió de Valldoreix i Mira-sol (22/des/14)

Comença el desballestament de les torres d'alta tensió de Valldoreix (26/nov/14)

La Generalitat tornarà els 1'5 milions de l'alta tensió en els propers dos anys ( 5/feb/14)


  • Comparteix:

Valldoreix i Mira-sol han celebrat aquest diumenge amb un festa el soterrament de la línia d'alta tensió, un projecte àmpliament reivindicat i que la seva materialització ha necessitat de prop de vuit anys de procés. L'Ajuntament, l'EMD de Valldoreix, la Generalitat i Endesa s'han felicitat per aquesta fita, que allibera el territori d'una línia que l'ha travessat durant 101 anys.

La Festa de la Llum ha estat la manera en què Sant Cugat i Valldoreix han celebrat amb la ciutadania el soterrament definitiu de la línia d'alta tensió que travessava el territori. En total, s'han eliminat tres quilòmetres de longitud d'infraestructura aèria, el que representa fins a 48 quilòmetres de cables, 12 torres de diferents mides en funció de l'orografia del terreny, tres pòrtics dobles i uns 500 aïlladors. Tot plegat ha suposat un cost de 3,9 milions d'euros finançats per l'Ajuntament, l'EMD de Valldoreix i la Generalitat.

Per fer-ho possible, han estat necessaris prop de vuit anys, després de diversos retards, i l'acord entre les diferents administracions i la companyia. El director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, Pere Palacín, ha assegurat que és un projecte que difícilment es podrà repetir a altres zones si no millora la situació econòmica o el govern gestiona els seus recursos.

Pere Palacín

Els recursos són escassos. Si la situació no millora o gestionen els nostres recursos, no podrem fer aquesta insfraestructura.


L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat la feina conjunta de tots els implicats per fer realitat la retirada de la línia aèria d'alta tensió.

Mercè Conesa

Podem parlar d'èxit perquè les torres estan retirades. Ha estat un procés llarg. Tothom ha intervingut amb independència del seu color polític, la seva ideologia o les seves prioritats.


El soterrament d'aquesta línia suposa alliberar el territori d'una infraestructura amb més de 100 anys. El president de l'EMD, Josep Puig, s'ha felicitat perquè així Valldoreix podrà recuperar l'espai fins ara ocupat per les torres d'alta tensió.

Josep Puig

Ara que ja està eliminat, hem d'urbanitzar l'avinguda de Baixador i restituir el que hi havia. Cal donar-li un ús amb el consens dels veïns.


De moment, segons ha confirmat Puig, la Generalitat no ha fet efectiu cap pagament pels diners que les administracions locals van avançar per arrencar l'obra. Tot i així, ha assegurat que la primera partida està ja consignada i es materialitzarà en els propers dies, mentre que les altres dues es rebran durant el 2015 i el 2016. Dels 3,9 milions d'euros de cost del projecte, la Generalitat es va comprometre a aportar un milió i mig, l'EMD abonava 1'4 milions d'euros i l'Ajuntament 962.000 euros.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.