El CRBMC acaba la restauració del retaule barroc de Sant Serni


  • Comparteix:

Part central del retaule / Foto: Departament de Cultura

Part central del retaule / Foto: Departament de Cultura

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat les obres de restauració del retaule barroc de Sant Serni, de la parròquia de Sant Sadurní de Malanyeu, al Berguedà. Es tracta d'una obra que data de 1714 i que va quedar malmesa durant la Guerra Civil espanyola. La intervenció, que ha durat set mesos, ha consistit a consolidar i reforçar el suport de fusta del retaule, netejar la dauradura i eliminar les repintades.

El retaule de Sant Serni data del 1714, tot i que la dauradura i la policromia es van fer al 1724. Tot i que no s'ha trobat cap referència escrita, alguns estudiosos n'atribueixen l'autoria a Segimon Pujol i indiquen que el retaule procedeix de l'antiga parròquia de Sant Sadurní del castell de Montmajor.

Durant la Guerra Civil, el retaule es va desmuntar de l'església de Malanyeu i, segons testimonis del poble, es va llançar desmuntat a un terreny del costat de l'església. Durant aquest procés, algunes parts del retaule es van trossejar, moltes es van perdre i d'altres van quedar greument afectades. Posteriorment, es van recuperar les peces, i el retaule es va reconstruir i recol·locar a l'altar major de l'església de Sant Sadurní de Malanyeu. Durant el procés, però, es van barrejar peces d'un altre retaule més modern, i moltes de les peces originals es van col·locar en llocs que no corresponien.

Els treballs al CRBMC s'han allargat més de mig any i han servit per pal·liar els efectes negatius d'aquesta primera restauració.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.