El cavaller Guerau de Palou 'retorna' amb el Drac d'Espurna a la Torre Negra

Palou va ser propietari de la Torre Negra i un 'autèntic malson' pels pagesos santcuagtencs del segle XIV


  • Comparteix:

El cavaller Guerau de Palou, antic propietari de la Masia de Torre Negra durant el segle XIV, ha retornat aquest dissabte a Sant Cugat acompanyat del Drac Espurna. Palou va ser senyor del Castell de Calafell i també de Torre Negra i va sotmetre al pagament d'impostos els habitants de totes dues localitats. El Joan i la Marieta i el Boc de Can Vernet també han ballat amb el cavaller Guerau de Palou en una cerimònia a peu de la Torre Negra emmarcada dins de les jornades de Patrimoni Viu. L'acte s'ha tancat amb els balls dels Caparrots, els Diables, els Bastoners, els Geganters i l'Entitat Sardanista de Sant Cugat, que també han ofert diferents tallers per als més petits. La dansa marca enguany les jornades de Patrimoni Viu, que omplen Sant Cugat aquest cap de setmana amb diferents actes.

El Monge Almoiner ha fet de mestre de cerimònies i des d'un petit balcó ha explicat la llegenda del cavaller Guerau de Palou, figuera destacada de Torre Negra i també de Calafell. La família Palou es dedicava al comerç de vaixells i disposava de grans fortunes. Palou va crear un títol aristocràtic propi i va aconseguir que la Torre Negra deixés de pertànyer al Monestir per ser únicament d'aquesta família que imposava el pagament d'impostos als pagesos d'aquella zona.

El cavaller Guerau de Palou ha arribat des de Calafell amb el Drac Espurna qui el va derrotar al Castell de Calafell. El drac ha ballat davant d'un centenar de persones. El Joan i la Marieta no s'han volgut perdre l'acte juntament amb el Drac Espurna. Seguidament, el Boc de Can Vernet també ha fet acte de presència amb un ball molt elèctric.

Les jornades s'han tancat amb diferents actuacions dels Bastoners i Caparrots, entre d'altres grups de cultura popular santcugatenca. La tècnica del Museu de Sant Cugat Berta González ha destacat que el retorn de la figura de Guerau de Palou és un moment històric que calia donar a conèixer. L'alcalde, Josep Maria Vallès, i la regidora de Cultura, Núria Escamilla, també han assistit a la trobada.


Berta González

Té una llegenda i una història molt destacada, Guerau de Palou.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.