El CRBMC restaura el retaule gòtic del Museu del Vi de Vilafranca


  • Comparteix:

Aquesta és l'obra restaurada / Font: Departament de Cultura

Aquesta és l'obra restaurada / Font: Departament de Cultura

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, ha restaurat el retaule de la Mare de Déu que s'exhibeix des de 1940 al Museu de la Cultura del Vi (VINSEUM) de Vilafranca del Penedès. Es tracta d'un retaule gòtic d'origen desconegut amb la particularitat que a la base del tron hi ha una inscripció en la qual s'indica que va ser pintat al 1459.

El retaule, que té unes dimensions 198x182x10 centímetres, s'articula en tres carrers i predel·la. El conjunt és presidit per la imatge entronitzada de la Mare de Déu, a sobre, i el Calvari, que tanca el carrer central. Els carrers laterals, junt al plafó superior, estan dedicats als fets relacionats amb la mort de Maria.

L'estructura del retaule és l'anomenada 'de pastera'. És un reforç tradicional en la construcció de retaules medievals a la Corona d'Aragó, que ve directament influenciat per la tradició italiana.

Tot i que no es coneix l'autor del retaule, la historiografia el situa proper al cercle de Mateu Ortoneda, de l'Escola de Tarragona.

Tota la intervenció de restauració ha anat acompanyada d'un extens estudi de la peça, amb tècniques d'examen diverses com la fotografia amb llum difusa, la fotografia ultravioleta i la reflectografia de raigs infraroigs. També s'han fet extraccions de mostres per a les anàlisis fisicoquímiques de pigments i capes superficials, per part de tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.