El viatge de George Orwell a 'Homenatge a Catalunya' fa parada al Museu de Sant Cugat


  • Comparteix:

Miquel Berga, comissari, Lluis Recoder i Àngels Solé.

Miquel Berga, comissari, Lluis Recoder i Àngels Solé.

La història de la Guerra Civil espanyola i també dels fets de maig de 1937 a Barcelona es poden reviure aquests dies al Museu de Sant Cugat de la mà de l'exposició 'Viatge a una guerra. George Orwell a Catalunya i al Front d'Aragó'. Aquesta mostra, una iniciativa de la Diputació de Girona amb motiu del centenari del naixement d'Orwell, enceta una nova línia d'exposicions de temes històrics i socials al museu de la nostra ciutat.

L'exposició de la Diputació de Girona permet reviure el viatge geogràfic, històric i també ideològic que va fer l'escriptor George Orwell quan va venir a Catalunya per lluitar contra els feixistes.

A través de portades de diaris de l'època, fotografies, textos, audiovisuals i també una instal·lació, el visitant pot fer-se una idea del context històric, del dia a dia a les trinxeres del Front d'Aragó, i sobretot dels fets de maig de 1937 a Barcelona, un enfrontament entre comunistes i anarquistes que va marcar la nostra història però també aquest escriptor.

I és que tal i com explica Miquel Berga, comissari de l'exposició, aquests fets van motivar un fort canvi ideològic en Orwell, que va passar de fer antifeixista a ser un antiestalinista convençut.

Miquel Berga

Aquesta és la gran lliçó que ens va deixar Orwell, entendre que el totalitarisme pot donar-se tant en la dreta com en l'esquerra o el centre.


L'exposició, que ha estat 2 mesos a Girona, vol ser també un homenatge al fotògraf català d ela guerra civil espanyola, Agustí Centelles, així com a totes les persones que van lluitar i patir aquest episodi de la nostra història. Per a Joan Puig, vice president de la Diputació de Girona, avui, més que mai, cal recuperar aquesta memòria històrica republicana i fer justícia al passat.

Joan Puig

Encara som a temps de recuperar la memòria històrica, i avui més que mai, davant alguns governs totalitaristes que volen fer creure que no ha passat res.


Amb aquesta exposició, Sant Cugat se suma a l'homenatge de l'autor del llibre "Homenatge a Catalunya" en el centenari del seu naixement, i també enceta un cicle de mostres de temes històrics i socials. Ho explica l'alcalde, Lluís Recoder.

Lluís Recoder

Aquesta exposició enceta un cicle històric, no és estrictament artística, i volem donar continuïtat a aquesta línia durant molts anys.


L'exposició "Viatge a una guerra. George Orwell a Catalunya i al Front d'Aragó", podrà veure's al Museu fins el 4 d'abril. Més endavant visitarà les ciutats de Perpinyà, Lleida i Barcelona, i en un futur potser podrà veure's també a Anglaterra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.