Les EMDs catalanes reclamen veu pròpia entre les administracions locals


  • Comparteix:

Les Entitats Municipals Descentralitzades de Catalunya reclamen que el nou Estatut els doni veu pròpia entre les administracions locals i el reconeixement de la seva autonomia. Les conclusions del tercer Congrés de les EMDs catalanes, celebrat aquest dissabte a Valldoreix, s'elevaran ara al Parlament, a la Generalitat i al propi president català, Pasqual Maragall.

Representants de les 58 EMDs que hi ha a Catalunya han volgut participar en aquest tercer Congrés. Consideren que la redacció del nou Estatut i la nova definició del mapa territorial català són una ocasió històrica per regular l'organització dels ens locals. Per això reclamen que l'Estatut els garanteixi un mínim de competències i estableixi un nou marc de relacions entre les administracions públiques.

Montse Turu, presidenta de l'EMD de Valldoreix i presidenta de l'Agrupació EMD Catalunya, assegura que la reclamació primordial d'aquest Congrés és el reconeixement de les competències de les EMD dins la gestió municipal, com l'administració més propera a la ciutadania.

Montse Turu

Volem el reconeixement i la representativitat de les EMD davant totes les administracions públiques catalanes: els ajuntaments, consells comarcals, etc.


Una altra de les demandes principals d'aquest Congrés és garantir la suficiència finançera de les EMDs, que ha d'estar regulada per llei per no dependre de les subvencions o el bon enteniment entre les diferents administracions. Les altres conclusions passen per definir l'encaix de les EMD amb les entitats superiors i inferiors. Això passa per concretar els drets i deures dels ciutadans i per aclarir la participació d'aquestes entitats a les institucions estatals, autonòmiques i locals.

El director general de l'Administració Local de la Generalitat, Albert Pereira, ha assegurat que la Generalitat donarà tot el suport possible a les EMD, i que el nou Estatut pot ajudar a millorar alguns aspectes. Tot i així, Pereira ha aclarit que moltes d'aquestes reivindicacions no són viables, ara per ara, perquè les EMD estan legalment supeditades als Ajuntaments:

Albert Pereira

Això seria així si les EMD fossin independents dels municipis, però la llei vigent considera les EMD com un Organisme depenent d'un ajuntament


Montse Turu ha defensat l'autonomia que els dóna la llei, quan les considera ens locals, i ha assegurat que aquestes conclusions no quedaran sobre la taula, sinò que es traslladaran immediatament al govern i al parlament català:

Montse Turu

Demanarem la creació d'una comissió urgent amb les tres conselleries que ara mateix defineixen el futur desenvolupament territorial, per poder treballar de forma autònoma


El Congrés també ha analitzat les oportunitats que presenten per les EMDs les actuals reformes legislatives, i diferents exemples de finançament d'aquestes entitats. A més, s'han contrastat diferents experiències de la gestió local, tant d'EMDs ben diverses pel que fa al seu nivell de competències, com de territoris que estudien adoptar aquesta forma jurídica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.