El govern espanyol estudiarà un canvi legislatiu per tancar el retorn dels 'papers de Salamanca'


  • Comparteix:

El ministre i el conseller, reunits aquest dilluns a Madrid / Foto: Generalitat

El ministre i el conseller, reunits aquest dilluns a Madrid / Foto: Generalitat

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha afirmat que el govern espanyol estudiarà l'aplicació d'una modificació legislativa per possibilitar el retorn total dels 'papers de Salamanca' a Catalunya. En una reunió aquest dilluns a Madrid amb el ministre de Cultura espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, Vila confia que l'assumpte es podrà 'rematar en les properes setmanes'. Entre els lligalls pendents que han de restituir-se a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) de Sant Cugat, hi ha documentació de 43 municipis catalans.

Méndez de Vigo i Vila han coincidit en la necessitat d'avançar en el retorn dels arxius que ara es troben a l'Arxiu de Salamanca. El conseller de Cultura ha expressat al seu homòleg la preocupació de la Generalitat pel bloqueig en aquesta qüestió. Santi Vila diu que la restitució completa dels papers catalans incautats per les tropes franquistes a la Guerra Civil és 'un dels punts més emblemàtics pendent de resoldre per part del ministeri' i que les dues parts han convingut que 'hi ha l’ànim de fer el que s’hagi de fer'.

En la trobada, de més d’una hora, també s’ha tractat el paper de l’Estat espanyol en aquelles institucions catalanes en què té participació, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana.

Un procés que ja dura una dècada
Una quarta part dels 'papers de Salamanca' està pendent de retorn a Catalunya, segons la Comissió de la Dignitat. Fa 10 anys que el govern de Zapatero va autoritzar la devolució dels documents decomissats, que centralitza l'ANC. La Comissió de la Dignitat alerta que portarà el cas a les Nacions Unides, al Consell d'Europa i a la Unió Europea.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.