Rull diu que fer vinculant el referèndum depèn de 'la maduresa democràtica de les diverses parts'


  • Comparteix:

Rull i Conesa, a la Casa de Cultura / Foto: Localpres

Rull i Conesa, a la Casa de Cultura / Foto: Localpres

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat que en el sistema jurídic i polític espanyol hi ha marge per celebrar un referèndum i que allò que el farà vinculant serà 'la maduresa política de les diverses parts'. En una xerrada organitzada per l'ANC, el conseller ha afirmat que cal ser 'molt impecables' en el procés per poder 'reforçar la majoria' i així assolir el reconeixement internacional. Unes 150 persones han escoltat Rull a la Casa de Cultura en una ponència presentada per l'alcaldessa, Mercè Conesa.

La conferència 'Referèndum o referèndum' ha permès Rull reflexionar, en termes de dret, sobre la legitimitat del principi democràtic per emparar la creació d'un instrument perquè els catalans puguin decidir el seu futur. El conseller s'ha emmirallat en l'exemple escocès per assenyalar que la convocatòria d'un referèndum només depèn de la voluntat política.

Josep Rull

No és veritat que no es pugui fer un referèndum. Hi ha marge per fer-lo. Que pot tenir naturalesa consultiva? Sí, però qui el farà vinculant serà la maduresa democràtica de les dues parts.


Rull ha citat figures com Nelson Mandela i Jean Cocteau per convèncer els defensors de la independència que aquest objectiu és possible. El conseller també ha exposat que el govern ha de ser 'molt escrupolós' en esgotar 'totes les opcions' a l'hora de convocar un referèndum i que aquesta actitud pot contribuir al suport internacional del procés.

El terrassenc també ha apuntat que legalment, a banda d'assolir la majoria i el reconeixement exterior, un estat és independent quan pot acreditar el control intern territorial. Sobre aquest aspecte, Rull ha comentat que 'si volem que això surti bé hem de ser extraordinàriament discrets en explicar què fem perquè sinó és molt senzill neutralitzar-ho'.

L'acte de l'ANC ha rebut el suport d'Òmnium i l'AMI.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.