El ple de Sant Cugat rebutja l'aplicació del 155 i insta l'Estat a dialogar com a sortida del conflicte


  • Comparteix:

El ple ha aprovat els tres punts de l'ordre del dia / Foto: Localpres

El ple ha aprovat els tres punts de l'ordre del dia / Foto: Localpres

El ple de Sant Cugat manifesta el seu suport al govern i al Parlament per fer efectiu 'el mandat popular de l'1 d'octubre' i rebutja l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola i aposta per una solució dialogada al conflicte polític. El posicionament és fruit de l'aprovació d'una moció conjunta del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES a proposta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i d'una altra del PSC i ICV-EUiA.



La moció sobre el 155 s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups menys el PP. El PSC i ICV-EUiA han votat en contra només del punt 1, que estableix el suport a la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. Per altra banda, el text de socialistes i ICV-EUiA que reclamava diàleg ha comptat també amb suport de tots els grups menys ERC-MES i la CUP-PC, que s'hi han abstingut, i el PP, que hi ha votat en contra. C's no ha votat en cap de les dues perquè ha marxat del ple després del debat.

Els grups municipals s'han posicionat majoritàriament a favor de les dues mocions i en contra de l'actuació de l'estat per intervenir el govern de Catalunya. L'equip de govern, per exemple, ha donat suport als dos textos. La tinenta d'alcalde de Presidència, Carmela Fortuny, ha titllat de cínica la reacció estatal.

Carmela Fortuny

Pensar que cessar un govern escollit i teledirigir la política catalana afirmant que no se suspèn l'autogovern és d'un cinisme infinit.


Per ERC-MES, l'encarregat d'intervenir ha estat Èric Gómez, que ha assegurat que no reconeixeran cap autoritat espanyola a Catalunya.

Eric Gómez

Les institucions espanyoles no són benvingudes i no podran dirigir aquest país. Per molt que ho intentin, els funcionaris respondran davant el govern elegit democràticament. Per molt que el cessin, aquest és el meu govern i és el que té la legitimitat democràtica per dirigir el país.


ICV-EUiA ha donat suport a la moció de l'AMI i l'ACM i ha fet una crida al diàleg com a via per solucionar el conflicte. Ramon Gutiérrez ha cridat a evitar el 'debat testosterònic' i a buscar nous fronts de diàleg.

Ramon Gutierrez

Calen fronts democràtics, representatius de la diversitat del sobiranisme davant la involució democràtica per part de l'Estat. Per exemple, la Taula per la Democràcia o la Declaració de Saragossa.


El portaveu del PSC, Pere Soler, per altra banda, ha lamentat que se situi al seu partit en una dinàmica de fronts a la qual no pertany i ha insistit en que els socialistes seran part de la solució del conflicte.

Pere Soler

Al final, el PSC formarà part de la solució, per més que alguns s'entestin en posar-nos en un bloc i deixar-nos fora d'un joc polític del qual formem part.


El PP ha estat l'únic partit que ha votat en contra de les mocions. El portaveu, Álvaro Benejam, ha afirmat que l'objectiu del 155 és restablir les institucions catalanes que, segons ell, el govern català va 'suprimir' quan va aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat nacional. A més, també ha assegurat que és la manera de tornar a activar l'economia.

Álvaro Benejam

L'aplicació de l'article 155 és per restablir la democràcia i les institucions que els partits independentistes van suprimir el 6 i 7 de setembre. I també per recuperar l'economia després de la fugida de les seus socials de les empreses.


El moment més tens del debat ha arribat amb la intervenció de Cs, que ha estat present al debat però ha marxat per la votació. La regidora de la formació taronja Múnia Fernández-Jordán ha argumentat que era un ple 'innecessari' i que només serviria a interessos partidistes.

M. Fernández-Jordán

Només servirà perquè uns quants polítics facin la seva teràpia de grup supremacista. És donar-se ànims a vostès mateixos. I a més, desgraciadament hem d'afegir PSC i ICV-EUiA, que porten una moció en la mateixa línia.


L'alcaldessa ha agafat la paraula per respondre Fernández-Jordán. Mercè Conesa ha reprovat les paraules de la regidora taronja.

Mercè Conesa

Vostè ha demostrat supremacisme i infantilisme. És com quan un nen petit vol eludir el problema i marxa per no enfrontar-lo. Avui ha insultat la dignitat política dels representants que som aquí i a les institucions catalanes.


L'última intervenció del debat ha estat per al regidor de la CUP-PC Ignasi Bea, que ha criticat l'ús d'una Constitució que una part de la població no ha votat.

Ignasi Bea

Jo no he votat aquesta constitució ni els mecanismes per reformar-la. És molt fàcil dir que es faci amb els mecanismes interns, que es busqui una majoria a l'Estat i per tant no es reconegui Catalunya com a subjecte polític. Si no acato la Constitució, per què he d'acatar el mecanisme per reformar-la?


Precisament aquest dimecres al matí, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat que l'aplicació del 155 és l'única manera de 'restablir l'autogovern a Catalunya'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.