El PSC vol que l'Ajuntament insti al govern a retirar un monument franquista a Montserrat

L'obra, situada als voltants del Monestir de Montserrat, recorda 319 membres de les tropes de Franco que van lluitar a la batalla de l'Ebre


  • Comparteix:

El monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat / Foto: IEC

El monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat / Foto: IEC

El PSC demanarà al proper ple municipal que l'Ajuntament doni suport a la resolució de proposta de llei del Parlament de Catalunya per aprovar una nova llei integral sobre memòria democràtica i insta al Govern a retirar el monument al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, situat prop del Monestir de Montserrat. Els socialistes també demanen en aquesta moció conservar i museïtzar el monument com tots els altres elements que puguin resultar retirats de l'entorn.

L'obra està situada en un espai privat que només s'obre un cop l'any, i recorda 319 membres de les tropes de Franco que van lluitar a la batalla de l'Ebre sense contenir simbologia explícitament franquista. El portaveu socialista, Pere Soler, ha destacat que aquest monument 'no pot estar a l'espai públic perquè és el nostre Valle de los Caídos'.

Pere Soler

Aquest monument que fa referència a una època passada no pot estar a l'espai públic. Parlem molt del Valle de los Caídos i nosaltres tenim el nostre Valle de los Caídos a l'Abadia de Montserrat.


El grup municipal també voldrà donar compte de la següent moció a l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat, a l'Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya (ARMHC), a la Mesa del Parlament de Catalunya i al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

Moció alternativa d'ERC-MES
Des d'ERC-MES insten el govern de la Generalitat a actualitzar el cens de simbologia franquista de Catalunya per incloure-hi el monument així com també afegir-lo a la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

En aquest sentit, el grup municipal també demana que s'impulsi una llei integral de la memòria democràtica de Catalunya que superi les limitacions de la llei estatal que permeti retirar el monument al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat. Els republicans insten a conservar i museïtzar el monument si els informes tècnics corresponents n'avalen l'interès històric i artístic.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.