Clam des de Sant Cugat per 'aturar la deriva repressiva' de l'Estat espanyol

Prop de 300 persones s'han concentrat a la plaça de la Vila contra la inhabilitació de Torra


  • Comparteix:

La inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat de Catalunya ha motivat que prop de 300 persones s'hagin concentrat aquest dilluns a la tarda en senyal de protesta a la plaça de la Vila. Ha estat una manifestació convocada per Òmnium Cultural i l'ANC, que han lamentat una decisió judicial l'objectiu de la qual, interpreten, és 'debilitar l'anhel de llibertat' de la ciutadania de Catalunya. Les entitats sobiranistes han subratllat que 'només els catalans i les catalanes decideixen el seu futur' i fan una crida a 'aturar la deriva repressiva' de l'Estat espanyol.

El president d'Òmnium, Jaume Angerri, ha instat els assistents a la trobada a 'aturar la deriva repressiva' de l'Estat espanyol, alhora que ha demanat l'amnistia per a totes les persones "represaliades". Per part de l'ANC ha intervingut el membre del secretariat nacional Francesc Salvador, que considera que la decisió judicial "no és una agressió més, sinó un salt qualitatiu". Salvador ha anat més enllà i ha qualificat l'Estat de "dictadura"; de fet, ha qualificat Felip VI de "dictador" d'un model d'estat que "s'ha de combatre". Al monarca l'ha titllat de "curt de gambals i de feixista".

En declaracions a Cugat Mèdia, Salvador considera que la inhabilitació de Torra és un nou punt d'inflexió que fa trontollar les relacions entre Catalunya i l'Estat. "No hi ha res a dir ni res a parlar, només queda marxar d'aquest estat corrupte i dictatorial", ha sentenciat. "Adéu i cadascú pel seu compte".

A la concentració hi han assistit regidor dels grups municipals sobiranistes (Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC), així com l'eurodiputada santcugatenca Diana Riba. Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha lamentat, en declaracions als mitjans de comunicació, que la inhabilitació s'hagi donat a conèixer pels mitjans de comunicació abans que ho sabés de manera oficial Torra. "Tots aquells principis més elementals de la democràcia, l'Estat espanyol no els defensa", ha criticat la republicana, que ha mostrat el seu suport al president de la Generalitat ja destituït.

En clau municipal, el debat sobre la inhabilitació es traslladarà al ple, en una sessió extraordinària que tindrà lloc aquest divendres.

Un any i mig d'inhabilitació
El Tribunal Suprem ha confirmat, per unanimitat, la inhabilitació d'un any i mig i 30.000 euros de multa per a Torra per haver desobeït de forma "contumaç, obstinada i reiterada" la Junta Electoral Central (JEC) en no retirar llaços grocs i una pancarta a favor dels polítics presos durant el període electoral de la primavera del 2019. D'aquesta manera, ratifica la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El tribunal diu que l'exhibició de símbols durant el període electoral vulnera la neutralitat de les institucions.

En una declaració institucional aquest dilluns a la tarda, Torra ha manifestat la voluntat que les properes eleccions, que podrien tenir lloc el febrer de l'any vinent, siguin "un punt d'inflexió" i "un nou plebiscit" que confirmi el mandat de l'1-O. Torra, que ha demanat unitat a l'independentisme, ha afirmat que la "ruptura democràtica" és l'única manera de poder avançar.

Més protestes
A Valldoreix, una trentena de persones s'ha aplegat a les portes de la Casa de la Vila per donar suport a Torra.





Francesc Salvador

No hi ha res a dir ni res a parlar. Només queda marxar d'aquest estat corrupte i dictatorial. Si és a les bones, bé, si no marxarem unilateralment. S'ha acabat. Adéu i cadascú pel seu compte.

Mireia Ingla

Tots aquells principis més elementals de la democràcia, l'Estat espanyol no els defensa. Defensem la llibertat d'expressió i fem suport al president Torra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.